Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voorkomen van straatbeeldvervuiling

Voorkomen van straatbeeldvervuiling

'Een brede weg met veel verkeersborden is net als zeggen, ga je gang, maak je geen zorgen, rij zo snel als je wilt, er is toch geen noodzaak om aandacht te besteden aan je omgeving. En dat is een heel gevaarlijke boodschap.' Dit is een uitspraak van wijlen Hans Monderman, een verkeerskundige die met zijn project 'Shared Space' de internationale pers haalde. Door het verwijderen van verkeersborden moeten weggebruikers weer voor zichzelf gaan denken, is de visie van Monderman. Ze gaan daardoor langzamer rijden en zorgen zelf voor een betere doorstroming van het verkeer.

Streetclutter

In Engeland wordt de vervuiling van het straatbeeld door te veel palen ook wel 'streetclutter' genoemd. Councils worden daar aangespoord om zich te ontdoen van onnodige verkeersborden, vangrails, reclameborden en verlichtingspalen om straten netter en minder verwarrend te maken voor automobilisten en voetgangers. Steden als York zijn zelfs een 'anti-clutter'-campagne gestart, waarbij planners zich aan een checklist moeten houden.

Multifunctionele palen

Een oplossing voor het streetclutter-probleem is het samenvoegen van verschillende toepassingen in één paal. Dit maakt ruimte vrij en verbetert de omgeving visueel en operationeel. Deze palen worden ook wel multifunctionele palen genoemd.

Een voorbeeld hiervan zijn de honderd verlichtingspalen die Philips onlangs in Los Angeles heeft geplaatst met 4G-netwerk erin. De speciale verlichtingspalen zijn volgens Philips een voorbode van 'the internet of things': een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.

Multipole van Sapa

Sapa Pole Products is ook een leverancier van multifunctionele palen (in samenwerking met Metro Smart International FZCo.). De veelzijdige palen bestaan uit een modulair en flexibel systeem. Het gestructureerde aluminium profiel maakt het mogelijk diverse elementen met verschillende functies te combineren en daarmee de palen hun multifunctionele karakter geven. De interne versterking maakt het mogelijk om aanzienlijke lasten te bevestigen aan de paal en maakt het geschikt voor alle terrein categorieën.

Zelf aandachtig bij het verkeer betrokken zijn, is uiteraard zeer belangrijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. De multifunctionele verlichtingspalen zijn hierin een ondersteunende factor. Dat is de boodschap die Sapa mee wil geven.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen