Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Volvo Trucks: vijf nieuwe voorzieningen voor de bouwwereld

Volvo Trucks: vijf nieuwe voorzieningen voor de bouwwereld

Volvo Trucks streeft een leidersplaats na in het bouwsegment. Daarom werken zijn ingenieurs aan de permanente verbetering van de productiviteit op de bouwplaatsen. De constructeur brengt bijgevolg enkele nieuwe voorzieningen op de markt die het mogelijk moeten maken om efficiënter en intelligenter te werken in soms moeilijke omstandigheden.

Volvo Dynamic Steering voor dubbele voorassen

Volvo Dynamic Steering is nu ook leverbaar op trucks met dubbele voorassen, een configuratie die veel wordt toegepast bij bouwwerkzaamheden. Omdat dit soort trucks vaak een zware opbouw hebben en zeer zware lasten vervoeren, zijn de voordelen meteen merkbaar voor de chauffeur. De draaiweerstand bij lagere snelheden is veel geringer en bovendien gaat het stuur automatisch terug naar de rechtuitpositie na volledige vergrendeling. Volvo Dynamic Steering werd in 2013 geïntroduceerd en bestaat uit een elektromotor die de trillingen en bewegingen van het stuur compenseert, waardoor een minimum aan kracht nodig is om de truck te besturen.

Verhoogde belasting op de voorassen, dubbele voorassen

Voor de heavy duty Volvo trucks met dubbele voorassen is de maximale technische capaciteit toegenomen van 18 tot 20 ton. Op een vierassige truck met een brutogewicht van 32 ton is het laadvlak ook langer. Daardoor is er meer flexibiliteit voor het plaatsen van een lading van bv. grind in een kipperbak. De maximumbelasting bij het laden wordt sneller bereikt en de chauffeur kan erop vertrouwen dat aan de gewichtslimieten wordt voldaan. Deze innovatie maakt eveneens een grotere verscheidenheid aan kraanconfiguraties mogelijk en andere toepassingen met veel gewicht op de voorassen.

Vijfassige trucks, 10x4 en 10x6

Aangezien de trend in de richting gaat van hogere treingewichten tussen 50 en 76 ton komt Volvo Trucks nu met vijfassige combinaties af fabriek. De twee voorassen kunnen maximum 20 ton aan en de drie achterassen maximum 36 ton. Deze oplossing is ook geschikt voor betonmixers en trucks met grote kranen die een uniforme aslastverdeling vereisen. Door de druk op de assen te verminderen, kunnen bovendien veel van deze voertuigen over langere afstanden op normale snelwegen rijden. Dat leidt tot snellere transporten en een hoger inkomstenpotentieel.

Achterasophanging in combinatie met aangedreven vooras (Volvo FMX)

Deze combinatie biedt een optimaal comfortniveau, zelfs voor trucks met aandrijving op alle wielen. Waar bladvering gewoonlijk bedoeld is voor de zwaarste gewichten, biedt luchtvering flexibiliteit en de mogelijkheid van aanpassing aan het gewicht van de lading. Dit levert een soepelere rijervaring op en minder slijtage voor de truck, de chauffeur en het wegdek. Dankzij de verminderde trillingen, met name wanneer de truck onbeladen is, kan de chauffeur ook op hobbelige bouwterreinen een hogere gemiddelde snelheid aanhouden. Naast het verbeterde comfort zorgt de luchtvering van Volvo Trucks ook voor een bodemvrijheid van ten minste 300 mm en een doeltreffende bescherming van alle kwetsbare onderdelen.

Electronic Brake System voor trommelremmen

Klanten die trommelremmen verkiezen vanwege hun werk in stoffige en natte omstandigheden profiteren nu ook van de voordelen van Volvo's Electronic Brake System (EBS). Dit geeft toegang tot een reeks intelligente functies zoals Hill Start Aid. Naast de verbeterde remfunctie biedt EBS in combinatie met de trommelremmen ook de mogelijkheid van Volvo Dynamic Steering (niet met aandrijving op de voorwielen). Het schakelen verloopt bovendien efficiënter doordat de informatie voor I-Shift deels afkomstig is van het EBS-systeem.

Het aanbod van Volvo Trucks voor de bouw

Naast de Volvo FMX, Volvo FH en Volvo FH 16 omvat het bouwvoertuigenassortiment van Volvo Trucks ook de Volvo FL met vierwielaandrijving en een brutogewicht tot 18 ton, en de Volvo FE met een maximaal brutogewicht van 26 ton.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem