Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Volvo Trucks schenkt ruitenwissermotoren voor beademingsapparatuur

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Volvo Trucks schenkt ruitenwissermotoren voor beademingsapparatuur

© Volvo Trucks Belux

Volvo Trucks schenkt 102 ruitenwissermotoren aan de Vrije Universiteit Brussel. Doel is om deze motoren te gebruiken als motor voor beademingsapparatuur.

De Covid-19 epidemie zou kunnen leiden tot een groot tekort aan beademingsapparatuur in de ziekenhuizen. Diverse instanties zoeken hiervoor oplossingen. Een werkgroep van de VUB, specifieker het Fablab van de industrieel ingenieurs, is begonnen met het ontwerpen van een low cost en snel te produceren beademingstoestel. Het team bestaat uit 35 multidisciplinaire ingenieurs (studenten-alumni-assistenten-proffen) en het doel is om voor de verwachte piek van Corona-besmettingen tegen 9 april, zo veel mogelijk beademingstoestellen in gebruik te hebben.

De filosofie in het project is het gebruiken van componenten die in grote getallen beschikbaar zijn in andere sectoren dan de medische, omdat deze al zwaar belast wordt op dit moment.

“We hebben de afgelopen week een grote variëteit aan motoren getest en de ruitenwissermotoren bleken goed te kunnen werken in deze unieke set-up. De motoren moeten beantwoorden aan zekere specificaties, zoals 40-50 RPM, 50W continu en een solide constructie met een stalen as die radiale krachten kan opvangen”, zegt Jonathan Sterckx, Team captain & Suspension Vehicle Mechanics & Sponsoring VUB Racing.

“De ruitenwissermotoren van vrachtwagens zijn sterker dan die van personenwagens, en hoewel deze ook werken, zullen die van de vrachtwagens een langere levensduur hebben.”

De beademingstoestellen moeten wel nog gecertificeerd worden voordat ze kunnen worden ingezet in de ziekenhuizen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met het UZ Brussel.

“Verschillende bedrijven uit de vrachtwagen- en automobielsector hebben hun medewerking al toegezegd voor dit project. We zijn hun dan ook bijzonder dankbaar voor hun enthousiaste medewerking”, zegt Jonathan Sterckx.

“De ruitenwissermotoren die wij schenken komen van een voorraad onderdelen van de Volvo FL6. Vanuit Volvo Group's centrale onderdelenmagazijn in Gent werden de stukken met spoed verwerkt en bezorgd op 26 maart. We vinden dit een zeer mooi zaak, en we hopen dat dit VUB-project een inspiratie kan zijn voor meer steun om ook vanuit onze sector levens te kunnen redden”, besluit Peter Himpe, Vice President Volvo Trucks Belux.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector blijft onder druk staan

Bouwsector blijft onder druk staan

Het jaar 2020 is er voor de meeste ondernemingen eentje om snel te vergeten. De pandemie die zowat het hele jaar domineerde en tot vandaag voortduurt, gecombineerd met de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, zal door iedereen worden[…]

01/03/2021 | Corona
Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Vlaamse regering steunt energiescanbedrijven

Vlaamse regering steunt energiescanbedrijven

VBO: zonder ingrepen volgt tsunami van faillissementen

VBO: zonder ingrepen volgt tsunami van faillissementen

Meer artikels