Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Volvo Trucks laat klant elektrische bouwvoertuigen testen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Volvo Trucks laat klant elektrische bouwvoertuigen testen

(c) Volvo Trucks

Volvo Trucks start deze maand met livetests van twee volledig elektrisch bouwvoertuigen voor zwaar gebruik door bouwmaterialenleverancier Swerock. Hiermee wil het bedrijf tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar transport met minder lawaai en minder uitstoot, vooral in stedelijke gebieden.
Na de succesvolle introductie van in serie geproduceerde elektrische voertuigen voor stedelijke distributie en vuilnisophaling gaat Volvo Trucks ook twee volledig elektrische bouwvoertuigen inzetten, met verschillende laadmogelijkheden. De voertuigen zullen getest worden in reële gebruikstoepassingen van klanten.
 
"Voertuigen in de bouwsector moeten doorgaans krachtiger en robuuster zijn dan diegene die in andere industrieën worden gebruikt. Voor elektrische voertuigen is dat niet anders", zegt Jonas Odermalm, Vice President Electromobility bij Volvo Trucks. "Onze commerciële oplossingen moeten een hoge productiviteit en beschikbaarheid garanderen. Daarnaast bieden ze de typische voordelen van een volledig elektrische aandrijving, zoals minder uitstoot en minder lawaai. Tests op het terrein en samenwerkingen met klanten zijn erg belangrijk voor het ontwikkelingsproces."
 
Eén van de tests houdt in dat een elektrisch Volvo FM-voertuig met een betonmixer stortbeton zal leveren bij klanten in stedelijke gebieden. Daarnaast wordt een elektrisch Volvo FMX-voertuig met een haakarm ingezet bij grotere infrastructuurprojecten.
In dit project wordt er geëvalueerd hoe elektrische voertuigen kunnen bijdragen aan een hogere efficiëntie en een kleinere impact op het klimaat. Bij de tests wordt niet alleen gekeken naar de prestaties van de voertuigen zelf, maar ook naar het volledige ecosysteem voor elektromobiliteit. Zo onderzoekt Volvo Trucks welke laadmogelijkheden het best aan de productiviteitsvereisten voldoen. Bij de evaluatie van de elektrische voertuigen in stadsomgevingen wordt er rekening gehouden met voordelen zoals stiller transport, veiligheid op het terrein en comfort voor de bestuurder.

"Dankzij dit soort tests kunnen we de activiteiten van klanten beter begrijpen. We zien hoe elektrische voertuigen een impact op hun dagelijkse activiteiten hebben op het vlak van rijcycli, laadvermogen, beschikbaarheid, rijbereik maar ook andere parameters. Tegelijkertijd genieten ze van alle voordelen van stiller en milieuvriendelijker transport", aldus Ebba Bergbom Wallin, Business Manager Electromobility bij Volvo Trucks.
 
Door de twee elektrische voertuigen in de praktijk te testen, kan Volvo Trucks evalueren hoe ze zullen worden gebruikt. Zo komen mogelijke verbeterpunten aan het licht die voor een bredere toepassing nodig zijn.
 
"Samen met Volvo Trucks zetten we een grote stap in de richting van klimaatvriendelijk transport. Zo staan we heel wat dichter bij de voertuigen van morgen, die zorgen voor minder uitstoot van fossiele brandstoffen. We hebben al 15 hybride betonmixers en via dit project testen we ook voertuigen die volledig elektrisch rijden”, zegt Hans Orest, Division Manager bij Swerock, deel van de PEAB Group.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tonnageverhoging voor transportsector

Tonnageverhoging voor transportsector

Vanaf begin 2022 mogen op Vlaamse wegen, onder bepaalde omstandigheden, transporten gebeuren met een maximale toegelaten massa (MTM) tot 50 ton. Dat heeft de Vlaamse regering zopas voor de tweede keer principieel goedgekeurd op voorstel van[…]

14/09/2021 | Lydia Peetersvrachtwagens
Easy Rent breidt uit

Easy Rent breidt uit

Scania 770S in primeur voor Karl S'Jegers

Scania 770S in primeur voor Karl S'Jegers

Eerste Scania bij Warsco

Eerste Scania bij Warsco

Meer artikels