Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Volvo Group en Daimler Truck gaan samen brandstofcellen maken

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Volvo Group en Daimler Truck gaan samen brandstofcellen maken

© © Daimler AG

Daimler Truck AG (van de Mercedes-trucks) en de Volvo Group (van de trucks, bussen, bouwmachines en scheepsmotoren) hebben een voorlopig, niet-bindend akkoord getekend voor een nieuwe joint venture. Het opzet is de ontwikkeling, productie en verkoop van brandstofcelsystemen (waterstof) voor zwaar transport en andere toepassingen.

Daimler zal zijn bestaande brandstofcelactiviteiten in de joint venture onderbrengen. De Volvo Group krijgt 50% in de joint venture voor een bedrag van ongeveer 0,6 miljard €.

“Voor vrachtwagens met een zware lading of die een lange afstand moeten afleggen, zijn brandstofcellen een belangrijk antwoord en een technologie waarin Daimler al heel wat ervaring heeft opgebouwd de voorbije twintig jaar, dankzij de Brandstofcel-unit van Mercedes-Benz. Deze joint venture met de Volvo Group is een belangrijke stap in het op de weg brengen van vrachtwagens en bussen met brandstofcellen”, zegt Martin Daum van Daimler Truck AG.

“De electrificatie van het transport over de weg is een kernelement voor een koolstofneutraal Europa. Het gebruik van waterstof als drager van groene elektriciteit voor het aandrijven van elektrische trucks voor vervoer over lange afstand is een belangrijk stukje van de puzzle en een aanvulling op voertuigen op batterijen en hernieuwbare brandstoffen. Met deze joint venture tonen we dat we geloven in brandstofcellen en waterstof voor commercieel transport. Maar om deze visie werkelijkheid te laten worden, moeten andere bedrijven en instellingen dit steunen en ertoe bijdragen, niet in het minst in het opzetten van een infrastructuur voor deze nieuwe brandstof”, zegt Martin Lundstedt van Volvo Group.
 
De Volvo Group en Daimler Truck AG zullen gelijkwaardige partners zijn in de joint venture, die onafhankelijk en autonoom zal werken. Daimler Truck AG en de Volvo Group blijven concurrenten in elk ander aspect van hun bedrijfsvoering. Door samen te werken, verminderen de ontwikkelingskosten en wordt de marktintroductie van brandstofcellen versneld. Het gemeenschappelijke doel voor beide bedrijven is het aanbieden van in serie geproduceerde vrachtwagens voor zwaar vervoer en lange afstanden in de tweede helft van dit decennium. Aansluitend behoren toepassingen voor andere voertuigen of nog andere toepassingen tot het doel van de joint venture.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe taskforce Vlaamse waterstof economie

Nieuwe taskforce Vlaamse waterstof economie

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bundelt voor de Vlaamse waterstofvisie de krachten. Zopas is er voor het eerst overleg gepleegd met de nieuwe taskforce Vlaamse waterstofeconomie. Die werkgroep bestaat uit de[…]

07/07/2021 | groene energieWaterstof
Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Meer artikels