Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Volkshaard en Het Volk willen sociale woningen bouwen in Nazareth

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Volkshaard en Het Volk willen sociale woningen bouwen in Nazareth

De Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen Volkshaard en Kleine Landeigendom Het Volk hebben nog volop plannen voor de gemeente Nazareth. Er lopen studies voor nieuwe woningen in de Stropstraat en nieuwe appartementen in de Deinzestraat en in deelgemeente Eke.

Zustermaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk is op haar beurt bezig met de voorbereidingen van de bouw van 26 sociale koopwoningen in de Stropstraat, die binnenkort begint. Er lopen ook studies voor extra koopwoningen in de Drapstraat en in de Ommegangstraat. 
 
De nieuwe plannen werden aangekondigd bij de oplevering van 30 aanleunflats van Volkshaard bij het OCMW-rusthuis Wielkine in Nazareth. Volgens de oorspronkelijke planning hadden deze 30 flats al in oktober 2015 voorlopig opgeleverd moeten worden. Maar het plotse faillissement van Bouwcentrale Modern nv – de oorspronkelijke aannemer van de werken – stak daar een stokje voor. 

Procedures

“We hebben er vier jaar langer op moeten wachten dan voorzien. Doordat Bouwcentrale Modern failliet ging in januari 2016, moesten we op zoek naar een nieuwe aannemer om de werken verder te zetten. De  procedures die daarbij kwamen kijken, namen meer dan anderhalf jaar in beslag”, klinkt het bij directeur Hans Heyse van Volkshaard.
 
De werken konden uiteindelijk opnieuw aangevat worden in oktober 2017, met de nieuwe aannemer Everaert-Cooreman nv uit Berlare. “Zij moesten de achtergelaten bouwwerf natuurlijk volledig aanpakken. Twee jaar later zijn we dan ook blij dat we 30 aanleunflats in Nazareth eindelijk voorlopig kunnen opleveren”, aldus de directeur.

Drie verdiepingen

De 30 aanleunflats zijn bedoeld voor mensen die zorgbehoevend zijn, maar wel nog zelfstandig kunnen wonen. De huurders zullen gebruik kunnen maken van de diensten van het OCMW-rusthuis Wielkine, dat er vlak naast ligt. De appartementen zijn een ontwerp van AVA Partners Architects & Planners. Ze zijn verspreid over drie verdiepingen. “Er zijn 25 flats met één slaapkamer en vijf met twee slaapkamers”, vertelt directeur Heyse. Er komen parkeerplaatsen aan de Zwanestraat, er is een grote fietsenberging en elk appartement heeft een eigen terras en berging.

Tweede project

Voor het zorgbouwproject van de gemeente Nazareth, dat meer dan tien jaar geleden, bij de eerste plannen één geheel vormde met de 30 aanleunflats van Volkshaard, werd zopas officieel de eerste steen gelegd. Nochtans is Bouwonderneming Verhaege nv uit Dentergem al enige tijd geleden gestart met de werkzaamheden. De ruwbouw van de gelijkvloerse verdieping is zo goed als klaar. 
 
 
 
Dit tweede nieuwbouwproject aan wzc Wielkine ligt naast wzc Wielkine en parallel met de 30 aanleunflats. De aanbouw zal bestaan uit twee verdiepingen. Op het gelijkvloers komen zes woningen voor personen met een zorgnood, op de verdieping vier bufferkamers en een grote leefruimte voor de bewoners van de eerste verdieping. Deze werken zullen vermoedelijk tot de zomer van 2020 duren. De bouwploeg van dit zorgbouwproject omvat behalve Bouwonderneming Verhaeg nog Architectenburo Ward De Beule uit Sint-Martens-Latem, V&S Technieken uit Izegem (studiebureau technieken), Adviesbureau Cleemput K. uit Overmere (veiligheidscoördinator) en EEG uit Wevelgem (aannemer technieken). Farys treedt op als bouwheer in opdracht van de gemeente Nazareth. 
 
Zodra de vier bufferkamers klaar zijn, kan de renovatie van de bestaande kamers in wzc Wielkine starten. “De vier extra kamers zullen gebruikt worden als bufferkamers, in eerste fase voor de heropfrissing van de kamers in het wzc maar ook om een aanbod te hebben voor nieuwe noden die zich voordoen. De mogelijkheden zijn nog open, van een kamer voor nachtopvang tot een soort ‘hotelkamer’ voor een valide partner  of een vorm van ‘herstelkamer’”, stelt schepen Annemie De Gussem. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

De raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen voor een fusie. Daarmee onderschrijven[…]

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Meer artikels