Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voka vreest sociaal en economisch drama

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Voka vreest sociaal en economisch drama

Hans Maertens.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka wil dat de economie snel opnieuw heropstart, zoniet dreigt een nog groter sociaal en economisch drama. Dit blijkt uit een nieuwe bevraging van de ondernemersvereniging.

De Vlaamse bedrijven en medewerkers zijn klaar voor een snelle herstart van onze economie. 85% van alle ondernemingen heeft de nodige maatregelen genomen voor de veiligheid en gezondheid of is die aan het nemen. Dat gebeurt op basis van de coronagids en de protocollen.

“Onze werkgevers dringen echt aan op een heropstart van de economie. Daarom moet de Nationale Veiligheidsraad vrijdag beslissen om snel alle bedrijven en winkels weer te openen. We kunnen ons land niet langer in een economische wurggreep houden want anders stevenen we af op een sociaal drama. Eén op de vijf bedrijven ziet zich genoodzaakt om binnenkort werknemers te moeten ontslaan”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.

Het Vlaams netwerk van ondernemingen vraagt dat de leden van de Nationale Veiligheidsraad vrijdag naar buiten komen met een concreet actieplan en een snelle timing voor de heropstart van onze bedrijven. Dat houdt ook in dat er duidelijkheid moet komen over het openbaar vervoer, het onderwijs en de kinderopvang. Dit moet gebeuren met duidelijke beslissingen en communicatie, iets waaraan het recent nogal eens haperde.

“Het fiasco van vorige week met de onduidelijkheid over de tuincentra en de doe-het-zelf-zaken moet men absoluut vermijden. Er is nood aan eenduidige en tijdige communicatie over waar men aan de slag kan en waar niet. Stop met discussies op basis van activiteiten of producten, maar hanteer één regel: werken kan als men de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en klanten garandeert”, vindt Hans Maertens.

Faillissementen

Bij de bedrijven die nu beroep doen op tijdelijke werkloosheid, denkt de helft dat men na 3 mei terug gewoon aan de slag kan. Maar de andere helft denkt dat ze nog maanden beroep zullen moeten doen op tijdelijke werkloosheid.

Eén op de vijf bedrijven vreest nu al mensen te moeten ontslaan. Een cijfer dat nog kan stijgen omdat er in een kwart van de ondernemingen nog absoluut geen duidelijkheid is over de toekomst van het personeel.

Voka roept om op de productie zo snel mogelijk weer integraal op gang te brengen zodat de binnenlandse consumptie weer op peil kan komen en de export van onze bedrijven weer kan opstarten.

“De helft van onze ondernemingen signaleert een gebrek aan vraag en één op de vijf firma's heeft problemen met toeleveranciers. Het is duidelijk dat de economische waardeketen doorbroken is en dit zowel voor goederen als diensten. De economische ketting moet snel hersteld worden door alle bedrijven en winkels terug te openen in veilige omstandigheden. Anders wordt deze gezondheidscrisis ook een heel zware sociaal-economische crisis met veel faillissementen en werklozen als gevolg”, besluit Hans Maertens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwvacatures bereiken ongeziene hoogte

Bouwvacatures bereiken ongeziene hoogte

Volgens de jongste gegevens van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) telt de bouwsector op dit moment meer dan 8.900 vacatures. Daarmee bereikt de sector een ongeziene piek. Alleen al in de maand juni zijn er[…]

01/09/2022 | Actueel
Ingenieurs blijven erg gegeerd op de arbeidsmarkt

Ingenieurs blijven erg gegeerd op de arbeidsmarkt

Bouwsector begeleidt asielzoekers naar werk

Bouwsector begeleidt asielzoekers naar werk

Arbeidsmarkt kende vorig jaar een nooit geziene heropleving

Arbeidsmarkt kende vorig jaar een nooit geziene heropleving

Meer artikels