Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Voka: productiestops dreigen bij bedrijven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Voka: productiestops dreigen bij bedrijven

© ©FotoAndalucia - stock.adobe.com

Voka, het Vlaamse netwerk van ondernemingen, begrijpt dat de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité neemt noodzakelijk zijn. De druk op de zorgsector vereist maatregelen die een onmiddellijk effect hebben. Voka vraagt dat gerichte steunmaatregelen voor de getroffen sectoren opnieuw worden gestart. De aanpassingen aan de quarantaineregels vragen om hoge waakzaamheid. Heel wat productiebedrijven hebben nu al te kampen met abnormaal hoge afwezigheden door de vele quarantaines en vrezen een productiestop.
“Voka heeft begrip voor de keuzes die het Overlegcomité maakt. Zonder extra maatregelen verspreidt het virus zich exponentieel en dreigt ons zorgsysteem te crashen. We roepen alle werkgevers op om de maatregelen te volgen: werk van thuis overal waar dat gaat, ventileer, draag mondmaskers en hou afstand. Een boosterprik voor iedereen is de enige weg voorwaarts. Bedrijven willen helpen met vaccineren op de werkvloer. Neem onze uitgestoken hand alstublieft aan. We staan klaar”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
 
Voka vraagt werkgevers om de maatregelen te volgen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de pandemie in te dijken en een crash van het zorgsysteem te vermijden.
 
Quarantaine
 
Let op met het wijzigen van de quarantaineregels, waarschuwt Voka. Vandaag al kampen productiebedrijven met een grotere afwezigheid van medewerkers dan normaal. Dat brengt de continuïteit van de ondernemingen in het gedrang. De quarantaines in afwachting van een testresultaat zorgen ervoor dat collega’s onverwacht niet aan hun taken kunnen beginnen.

Er wordt gedacht aan een nieuwe teststrategie bij hoogrisicocontact waarbij de test niet langer op de eerste dag zou worden afgenomen. Dit zal een aantal mensen die niet besmet zijn, langer van de werkvloer houden.
 
Voka vraagt daarom om meer in te zetten op snelle antigeentesten. Deze tests, die je bij een apotheker kan laten afnemen of zelf kan uitvoeren, geven binnen het kwartier een betrouwbaar resultaat. Ze zijn te verkiezen boven een klassieke PCR-test bij de huisarts of in het testcentrum. Het duurt tegenwoordig verschillende dagen vooraleer je daarvoor een afspraak krijgt, en het is ook dagenlang wachten op het resultaat. Dat leidt dan weer tot onnodig lange quarantaineperiodes.
 
Telewerk
 
Het verplichte telewerk waar dat kan, blijft gehandhaafd. Aan de ene terugkomdag per week wordt niet geraakt. Pas vanaf 20 december zijn twee terugkomdagen per week mogelijk, dat is een week later dan aanvankelijk beslist. Voor Voka blijven terugkomdagen uitermate belangrijk voor de continuïteit van ondernemingen en voor het welzijn van de medewerkers.
 
Voka roept op om opnieuw steunmaatregelen in te voeren, specifiek gericht op de sectoren die verplicht gesloten worden en de sectoren die opnieuw sterk in hun activiteiten worden beperkt. Het Vlaamse beschermingsmechanisme en de tijdelijke werkloosheid wegens corona moeten ook na 2021 zo lang als nodig blijven doorlopen. Voka staat klaar om het overleg aan te gaan om de beschermingsmechanismen te verlengen, te verfijnen en tegelijk een strategie op lange termijn uit te denken voor de ondersteuning van zwaar getroffen ondernemingen.
 
Boosterprik
 
De boosterprik voor iedereen moet voor Voka versneld worden uitgerold. “Ondernemingen staan klaar om te helpen bij die vaccinatiecampagne. Wie geprikt kan worden op de werkvloer, moet niet meer langsgaan in een vaccinatiecentrum en maakt zo plaats vrij voor anderen.” Voka roept de regeringen op om nu eindelijk de samenwerking met het bedrijfsleven te starten.

"We bieden nu al maanden onze knowhow en logistiek aan om mee te werken aan de vaccinatie. We vragen alle beleidsverantwoordelijken om de bedrijven mee te betrekken in de boosterprik om zo snelheid te maken", aldus nog Hans Maertens. 
 
 
 
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels