Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VMZinc zet de kroon op een groot Nederlands winkelproject

VMZinc zet de kroon op een groot Nederlands winkelproject

Aan het Amsterdamse Damrak, de route bij uitstek tussen het Centraal Station en het stadscentrum, wordt een gebouw uit de jaren '60 van vorige eeuw getransformeerd tot een kledingparadijs met internationale allure. Het pand biedt liefst 21.000 m² winkeloppervlakte aan C&A en Primark, die er hun Nederlandse flagshipstores zullen openen, en beantwoordt zo niet enkel aan de huidige wensen van grote retailers, maar ook aan het beleid van Amsterdam om het inkomgebied van de stad een economische impuls te geven. 'De stad een historische locatie teruggeven', klinkt het uit de mond van de architecten. Daar helpt rasechte Amsterdammer Cor Ockeloen, eigenaar van Loodgietersbedrijf C.J. Ockeloen vof, graag aan mee door de bovenste verdiepingen van de gevel op een heel bijzondere manier met zink van VMZinc te bekleden en zo de kroon te zetten op één van de grootste binnenstedelijke retailontwikkelingen van dit decennium.

Onder de naam Nowadays revitaliseren vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest en projectontwikkelaar Top Vastgoed 27.500 m² nieuwbouwwinkelruimte in Amsterdam. Het gaat om de locaties Dakram 70/Nieuwendijk 185-189, Nieuwendijk 196 en Dakram 80 en om de brede Beurspassage die deze panden met elkaar verbindt. Deze buurt vlakbij het Centraal Station, met een enorme passantenstroom in een setting van eeuwenoude panden, grachten en het bruisende Amsterdamse straatbeeld, vormt voor retailers een droomlocatie. Zo werd het pand aan Nieuwendijk 196 reeds opgeleverd aan Zara en aan JD Sports, en zal het pand aan Damrak 70 onderdak blijven bieden aan C&A en daarnaast Primark verwelkomen.

Gevel teruggeven aan de stad

Het bestaande pand aan Nieuwendijk 196 was wegens te veel kolommen en lage plafonds ongeschikt voor retail. Het werd daarom gesloopt en op de bestaande funderingen opnieuw opgetrokken. Voor het grotere pand aan Damrak 70, waar C&A als grootste retailgebruiker zat en waarin boven kantoorruimtes waren, bleek daarentegen het casco uitstekend geschikt voor de wensen van grote winkelketens: perfecte stramienmaten, de juiste hoogte van plafonds, ' Precies daarom kan voor dit pand de hele constructie van negen verdiepingen (van -2 t.e.m. +6) gehandhaafd blijven en kan het geraamte van vloeren en kolommen blijven staan. Alleen moesten de installaties vervangen worden, moest de indeling opnieuw worden geconcipieerd voor twee winkels en moest vooral de gevel resoluut worden vernieuwd.

De facelift die het gestripte gebouw aan Damrak 70 krijgt, is een ontwerp van de New Yorkse architect Robert Stern (Ramsa). Het Nederlandse bureau Rijnboutt begeleidde Ramsa bij het ontwerp en nam na het definitieve ontwerp de werkzaamheden van Ramsa voor een groot deel over. Rijnboutt stond in voor de omgevingsvergunning, de bestekken en de begeleiding van de uitvoering door aannemerscombinatie De Nijs/Dura.

De werken worden omschreven als 'het pand teruggeven aan de stad' en dat om twee redenen. Enerzijds kreeg het pand, dat grotendeels uit horizontale kantoorverdiepingen was opgetrokken, een verticale indeling. Verticale lijnen horen bij de stad Amsterdam. Het vroegere vierkante pand was dan ook een vreemde eend in de bijt. Om het verticale effect te vergroten, lopen de ramen in de 10 m hoge gevel van de begane grond helemaal door tot de eerste verdieping.

Daarnaast getuigt de gevelarchitectuur van het nieuwe pand van een historiserende reflex. Het gebouw aan Damrak 70 werd in 1892 immers ontworpen als kantoorgebouw voor de Algemeene Maatschappij van Levensverzekering en Lijfrente door architect HP Berlage. In de jaren ’30 van vorige eeuw betrok C&A het als winkel en hoofdkantoor. Toen kon de stijl van de gevel omschreven worden als een kruising tussen zakelijk strak en zwierige jugendstil, met veel beeldhouwwerken en een kap. In februari 1963 ging het originele pand verloren na een brand en kreeg het nieuwe gebouw een grijze, betonnen gevel zonder overkapping. De nieuwe, 60 m brede gevel heeft inzake look en feel veel meer raakvlakken met het originele werk van Berlage. En door de drie bovenste verdiepingen met zink te bekleden, een materiaal dat voor Amsterdamse majestueuze gebouwen heel vaak als dakbedekking werd toegepast, kon opnieuw aan de originele overkapping worden gerefereerd.

'Als oppervlakteaspect voor de zinken gevelbekleding voor de bovenste verdiepingen werd voor Quartz-Zinc van VMZinc gekozen. Dit is een voorgepatineerd, fluweelgrijs zink dat van bij het begin hetzelfde aspect heeft als dat van een natuurlijke zinken bekleding die al jaren blootgesteld werd aan weer en wind. In Nederland wordt nog heel vaak gebruik gemaakt van natuurlijk of 'gewalst' zink zoals wij het noemen, maar in België wordt vooral voorgepatineerd zink toegepast. Voorgepatineerd is een ideaal aspect voor gevels of afwerkingen onder kroonlijsten, waar de vorming van de patinalaag over het algemeen trager verloopt, of voor renovatie waar het beter aansluit met het oudere, reeds gepatineerde zink', legt zinkwerker Ockeloen uit.

'Als gevelbekledingstechniek schreef de architect in eerste instantie verticale gevelstroken van 3 m hoog bij 1 m breed voor, met een soort zinken band die de verschillende stroken horizontaal met elkaar moest verbinden', gaat Ockeloen voort. 'Maar dat zijn afmetingen die technisch gezien niet kunnen worden gerealiseerd. Om naast de verticaliteit ook de levendige ritmiek van het Damrak ' de passanten, het verkeer, de trams en de fietsers ' te weerspiegelen, werd daarom gekozen voor een zogenaamd 'losangesysteem' met aangehaakte profielen in verschillende formaten enerzijds en zinken 'roosters' als verbindingsstrook anderzijds.'

Aangehaakte profielen

'Aangehaakte profielen hebben alle kwaliteiten van VMZinc: een lange levensduur, een opmerkelijke onderhoudsvriendelijkheid en een gepercipieerde hoge kwaliteit. Daarnaast is het met zijn 8 kg/m² ook een licht materiaal en dus ideaal om er een oud gebouw als dit mee te bekleden', weet Cor Ockeloen.

'Deze techniek stemde ook het meest overeen met de oorspronkelijke wens van de architect om zinkpanelen met grote oppervlakten en een kleine overlapping te gebruiken. VMZinc heeft de aangehaakte profielen beschikbaar tot op 4 m lengte, maar standaard slechts in twee as-op-asmaten. De architect wou echter verschillende formaten aaneenschakelen, dus hebben we de profielen ' in totaal 1.200 m² over de drie verdiepingen ' in onze werkplaats op maat gezet en ze prefab naar de bouwplaats gebracht, wat een hoop tijdswinst betekent. Dat is niet onbelangrijk bij deze werf, waar het bouwtempo erg hoog ligt. We zijn begonnen in april en zouden in december klaar moeten zijn.

Bijzonder aan de aangehaakte profieltechniek is dat het zink rechtstreeks op de bebording wordt geplaatst en er een continu doorlopende verluchte ruimte van minimum 20 mm achter het zink moet worden voorzien, met doorlopende verluchtingsopeningen onderaan en bovenaan. Die klus kunnen we met onze firma perfect klaren vermits het ons aan ervaring zeker niet ontbreekt. Ik ben al op mijn 24ste mijn eigen zaak begonnen en ben nu bijna op pensioengerechtigde leeftijd, maar denk voorlopig nog helemaal niet aan stoppen. We werken met zes vaste medewerkers, een unicum in een sector waar heel vaak met tijdelijke arbeidskrachten wordt gewerkt die minder goed opgeleid zijn dan de mijne. Deze medewerkers kunnen samen met mij al heel wat andere mooie en grote zinkprojecten in Amsterdam op hun palmares zetten: de Westermoskee, de Noordergraafplaats, de Nieuwe Ooster, ' We werken in principe overal, maar toch vaak in onze thuisstad Amsterdam. Dan is het natuurlijk heel fijn dat ik alles op de fiets kan doen, het transportmiddel bij uitstek in een stad als deze', luidt het.

Slimme montage

'Voor de 'roosters' die de zevende etage omringen ' 180 m lang en 9 m hoog in totaal ' hebben we een slimme montage van negen VMZ Overlappingsprofielen, zinken panelen die horizontaal en overlappend geplaatst worden, uitgedokterd. We hebben ze horizontaler geplaatst dan met deze techniek gebruikelijk is en ze bovendien verborgen bevestigd, zodat je het effect krijgt van ventilatiestroken, terwijl de muur op zich wel volledig bedekt is', legt Ockeloen uit. 'We hebben hiervan in de werkplaats op voorhand een model op ware grootte gemaakt en dit samen met Pro-Zinc-technicus Fons Koning van VMZinc ' die ik al van jongsaf aan ken van een opleiding tot meester-koperslager en die net als ik extreem gepassioneerd is door zink en technisch ontzettend goed onderlegd is ' goed bestudeerd, zodat het regenwater netjes kan worden afgevoerd. Het resultaat mag er zeer zeker zijn. Het hele project is een klus waar ik en mijn werknemers trots op zijn. En die trots vind ik erg belangrijk in ons vak', besluit hij.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen