Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VMSW start nieuwe cbo voor 90 miljoen '

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) lanceert een nieuwe publiek-private samenwerkingsprocedure cbo (constructieve benadering overheidsopdrachten) voor 90 miljoen ': 60 miljoen ' voor sociale huurwoningen en 30 miljoen ' voor sociale koopwoningen. Via de cbo wil de VMSW private ontwikkelaars stimuleren om sociale woningen te bouwen.

Het doel van cbo is het sluiten van één of meer aannemingsovereenkomsten, binnen het kader van een onderhandelingsprocedure, met private inbreng van grond, ontwerp en bouw van sociale woningen. De vorige cbo, uit 2014, brak alle records: de VMSW ontving in de eerste fase 35 sitevoorstellen (tegenover 12 in 2013). Het budget van 60 miljoen ' kon in de tweede fase dan ook volledig gereserveerd worden. Een ongelooflijk succes, want de VMSW had het budget voor deze cbo voor het eerst opgetrokken van 25 naar 60 miljoen ' voor huurwoningen.

Ook koopwoningen

De VMSW hoopt met de cbo van dit jaar opnieuw op een even succesvolle editie. Daarom behoudt de VMSW het budget van 60 miljoen ' voor huurwoningen. Het budget voor koopwoningen is nu ook vastgelegd op een ruime 30 miljoen '.

Cbo is een jaarlijkse oproep aan bouwpromotoren, aannemers en ontwikkelaars om een totaalproject voor te stellen. Geïnteresseerden staan in voor het grondaanbod, het ontwerp en de bouw van de sociale woningen. Ze kunnen voorstellen indienen op locaties in heel Vlaanderen. Voor deze CBO-procedure stelden 65 van de 100 sociale huisvestingsmaatschappijen (delen van) hun werkgebied ter beschikking.

Procedure

De procedure bestaat uit drie fasen. Hierdoor kunnen deelnemers de kosten spreiden over verschillende fases. De drie fases zijn de kandidatuurstelling en indiening van een sitevoorstel dat voldoet aan de eisen van de VMSW, het indiening van een uitgetekend voorontwerp met materiaalbeschrijvingen, de grondprijs en de bouwprijs en de onderhandelingsprocedure over de kostprijs met daarna de opmaak van het uitvoeringsdossier. Als dat is goedgekeurd, verkoopt de ontwikkelaar de grond aan de sociale huisvestingsmaatschappij en sluit deze de opdracht.

De nieuwe cbo werd op 30 oktober 2015 gepubliceerd. Ontwikkelaars hebben tot 14 januari 2016 de tijd om een sitevoorstel in te dienen. Als het sitevoorstel goedgekeurd wordt, worden de verdere voorbereidingen in 2016 getroffen. De start van de bouwwerken is voorzien in het voorjaar van 2017.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen