Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VMM start nieuwe reeks slibruimingen

Gerelateerde onderwerpen :

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zal dit jaar vijftien slibruimingen uitvoeren op haar waterlopen en daarmee 208.621 m³ hinderlijk sediment verwijderen. Over de periode 2012-2016 zal er zo gemiddeld 144.446 m³ slib per jaar geruimd zijn. Vergeleken met de jaarlijkse sedimenttoename (begroot op 150.000 m³) betekent dit dat de VMM de hoeveelheid slib in haar waterlopen nagenoeg onder controle houdt.

De VMM geeft prioriteit aan projecten die de waterafvoer herstellen in gebieden met een gevaar voor overstromingen. De ruiming van de pompboezems van het Groot Schijn zal in 2016 voortgezet worden. Daarnaast zullen belangrijke slibruimingen uitgevoerd worden op de Ledebeek in Lokeren, de Zielbeek in Puurs en de Mandel in Ingelmunster.

Vaak is het sediment verontreinigd waardoor de slibruimingen zorgen voor het ecologische herstel van de waterloop. Ook plaatsen waar slibtoename de functie van de waterloop belemmert (natuur, recreatie, landschap), zullen worden aangepakt. Zo is er onder meer een slibruiming op de Antitankgracht in Schilde.

De Vlaamse Milieumaatschappij stelt een dalende trend vast in de kostprijs van de slibruiming per kubieke meter slib. Dit is mede te danken aan de verdere uitbouw van erosiebestrijdingsmaatregelen en saneringsinfrastructuur, gecombineerd met de strategische aanleg van sedimentvangen. In 2016 wordt de aanleg van een extra sedimentvang in het stroomgebied van de Bellebeek en van één in het stroomgebied van de Zuunbeek en het Schijn voorzien.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen

Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen

Aanvragers van grondstofverklaringen zullen vanaf 1 januari 2022 niet langer zelf analyseresultaten kunnen opladen in het webloket van de Vlaamse overheid. Vanaf dan kan dat enkel door erkende laboratoria gebeuren. Dat besliste de Vlaamse[…]

16/07/2021 | ActueelZuhal Demir
Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Meer artikels