Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vluchtelingen aan de slag in de bouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vluchtelingen aan de slag in de bouw

Op de eerste dag na het bouwverlof zijn elf vluchtelingen begonnen aan een professionele stage in de bouwsector. Het project is een samenwerking tussen Vivaldis, de sociale onderneming Rising You en de VDAB. De cursisten werden grondig voorbereid om op een veilige manier in de hoogte te werken. Aan de stageperiode van tien dagen ging een opleiding van achttien weken vooraf. Klimmen, lessen Nederlands, specifieke bouwvaardigheden aanleren en een VCA-veiligheidsattest behalen maakten deel uit van de opleiding.

Tijdens de opleiding maakten de cursisten al kennis met het soort bedrijf waarbij ze daarna aan de slag kunnen. De cursisten specialiseerden zich in vier beroepen: metser, betonbekister, stukadoor of dakdekker. Na de stage regelt Vivaldis een interimcontract van zes maanden voor de cursisten die nadien kans maken op vast werk. De stage- en arbeidsplaatsen voor de vluchtelingen zijn verdeeld over acht verschillende bouwbedrijven. Op langere termijn wil Vivaldis bekijken of het Rising You-project uitgebreid kan worden naar andere sectoren.

Nieuwe kans

Youssef Lagtayi is één van de stagiairs die deze week begon als betonbekister bij de firma Renotec in Geel. Dit betekent een nieuwe kans voor de jonge man. “In het opvangcentrum van Steenokkerzeel heb ik voor het eerst kennis gemaakt met klimmen. Mijn begeleidster zag dat de sport mij veel deugd deed en heeft me gepusht om daarmee voort te gaan. Zo kwam ik bij de klimclub van Rising You terecht en vervolgens bij de opleiding om bekister te worden. Ik heb er lange tijd naar uitgekeken om vandaag te kunnen starten bij Renotec”, zegt Youssef.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

De voorbije jaren werd zowel op Europees als op nationaal niveau het reglementaire kader voor de aanpak van sociale dumping en sociale fraude substantieel versterkt. Ook het operationele kader werd uitgebreid en de organisatie ervan[…]

05/10/2020 | SociaalSocio-Economie
Bouwsector lanceert ethische code

Bouwsector lanceert ethische code

Sociale partners vragen verdubbeling overheidsinvesteringen

Sociale partners vragen verdubbeling overheidsinvesteringen

84% bouwbedrijven start vroeger vanwege de hitte

84% bouwbedrijven start vroeger vanwege de hitte

Meer artikels