Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlamingen mikken op lagere registratierechten

Vlamingen mikken op lagere registratierechten

De overheid stelde 1 juni voorop als richtdatum. Op dit ogenblik heeft niemand zekerheid dat die datum ook effectief wordt gehaald.

Heel wat potentiële huizenkopers vrezen dat hun droomwoning vele duizenden euro’s duurder zal uitvallen als ze nu een overeenkomst tekenen. De meeste Vlaamse huizenjagers willen momenteel alleen een zogenaamde ‘aankoopbelofte’ tekenen.

Met dat document is het risico een stuk kleiner dat ze naast de aangekondigde verlaging van de registratierechten grijpen. Op een huis met een prijskaartje van 300.000 € scheelt dat toch al snel 10.000 €. De Antwerpse vastgoedmakelaar Hillewaere stelt vast dat op dit moment negen op de tien huizenjagers een aankoopbelofte verkiezen boven een compromis.

Omstreeks de jaarwisseling maakte de Vlaamse overheid bekend dat de registratierechten voor een eerste gezinswoning zullen dalen van 10 naar 7%. Als richtdatum wordt 1 juni 2018 vooropgesteld. “Het is echter de datum waarop je een compromis tekent die bepaalt of je van de verlaging kan genieten. Stel dus dat je vandaag een compromis tekent, maar de akte pas na 1 juni bij de notaris wordt verleden, dan zal je toch nog 10% registratierechten moeten betalen. Dat schrikt momenteel een grote groep kandidaat-kopers af”, zegt Roel Druyts, de ceo van Hillewaere Vastgoed.

Aankoopbelofte

Het verschil kan stevig oplopen. Volgens de Notarisbarometer (4de kwartaal 2017) kost een gemiddelde woning in Vlaanderen momenteel 240.451 €. Wie volgens het systeem van 10% belast wordt, betaalt dus voor een huis 24.045,10 € registratierechten. Als je onder het nieuwe systeem van 7% valt, betaal je slechts 16.831,57 € registratierechten, een verschil van liefst 7.213,53 €.

“Daarom kiezen vele huizenjagers momenteel voor een zogeheten ‘aankoopbelofte’. Daarbij belooft de koper dat hij binnen een onderling afgesproken termijn de woning zal kopen. Het grote voordeel hierbij is dat je die termijn zelf kan bepalen. De overheid aanvaardt dat de koopovereenkomst (de eigenlijke verkoop) pas effectief tot stand komt bij het verlijden van de authentieke akte. Met een aankoopbelofte kan je een woning nu al vastleggen en je kans een stuk vergroten dat je toch van de lagere registratierechten kan genieten”, aldus Roel Druyts.

Goed afwegen

Makelaars merken sinds begin dit jaar dat zowat negen op de tien kandidaat-kopers liever met een aankoopbelofte werken. Vóór de aankondiging van de lagere registratierechten waren er dat slechts vijf op de tien. Toch is een aankoopbelofte niet altijd zaligmakend. De overheid stelde 1 juni voorop als richtdatum. Op dit ogenblik heeft niemand zekerheid dat die datum ook effectief wordt gehaald. Het is dus best mogelijk dat het nieuwe systeem pas later dit jaar in voege treedt.

“Het is wellicht verstandig om het moment waarop de akte moet worden verleden zo laat mogelijk in het jaar vast te leggen. Al zit ook hier mogelijk nog een addertje onder het gras. Financiële experts verwachten immers dat de rente op het woonkrediet voort zal stijgen. Naar welk niveau en hoe snel, is echter niet te voorspellen”, besluit Roel Druyts.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Tijdens de eerste lockdown, nu bijna een jaar geleden, verloor een gemiddeld bedrijf in de bouwsector liefst 45% van de omzet. Dat is bijzonder veel, want een gemiddeld Belgisch bedrijf speelde in die periode ‘slechts’ 33% van de[…]

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

BGHM: eerste oproep voor aankoop van meer dan 650 woningen

BGHM: eerste oproep voor aankoop van meer dan 650 woningen

Belgisch-Nederlandse joint venture investeert 280 miljoen € in nieuwbouw voor verhuur

Belgisch-Nederlandse joint venture investeert 280 miljoen € in nieuwbouw voor verhuur

Meer artikels