Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlamingen kopen en slopen massaal oudere woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlamingen kopen en slopen massaal oudere woningen

(c) Heylen Vastgoed

Het verlaagde btw-tarief van 6% doet Vlamingen massaal slopen en heropbouwen. Sinds begin dit jaar worden steeds meer woningen van minstens tien jaar oud opgekocht voor hun bouwgrond en meteen gesloopt om er iets nieuws op te zetten. Omwille van de exuberante prijzen van bouwgronden kunnen mensen die een eigen woning willen bouwen daardoor gemakkelijk 20.000 € of meer besparen.
Dat blijkt uit een analyse van vastgoedexpert Heylen Vastgoed die de vraag naar dat soort panden de jongste maanden zag verviervoudigen. Volgens de vastgoedexpert zullen de komende maanden, na het bekomen van de nodige vergunningen, alleen al in de provincie Antwerpen honderden woningen gesloopt worden voor hun bouwgrondwaarde. “Door de verlaging van de btw naar 6% komt het huizenjagers vaak voordeliger uit om een bestaande woning af te breken dan rechtstreeks een beschikbare bouwgrond te kopen”, klinkt het.
 
Een huis op een eigen stuk vrije grond bouwen is al decennialang de ultieme droom van talrijke Vlamingen. Maar omwille van de almaar schaarser wordende bouwgronden én de hoge prijsstijgingen, lijkt die droom voor velen stilaan een utopie te worden. Zo betaal je voor een bouwgrond in provincie Antwerpen vandaag al snel gemiddeld 165.000 €. Verwacht wordt dat die prijs ook de komende maanden alleen maar verder zal blijven stijgen. Wil je er dan zelf een woning op bouwen, betaal je voor alles nog eens 21% btw.
 
“Dat is onbetaalbaar”, klinkt het dikwijls bij jonge huizenjagers. Maar sinds de invoering van het verlaagde btw-tarief naar 6% voor afbraak- en heropbouw wordt de droom van veel kandidaat-bouwers toch wat realistischer. Sinds die invoering begin dit jaar zien vastgoedmakelaars namelijk een grote vraag naar woningen die onder die voorwaarden vallen. Bij Heylen Vastgoed is de vraag naar panden die meteen gesloopt zullen worden al minstens vijf keer hoger ten opzichte van vorig jaar en ziet men de vraag dagelijks toenemen.
 
“De rush die we nu zien op dat soort panden is opvallend maar niet onlogisch. In plaats van een peperdure, schaarse bouwgrond te moeten vinden en 21% btw te betalen om er een nieuwbouwwoning op te bouwen, kunnen Vlamingen nu beter een bestaande woning kopen om op die plaats hun droomhuis te bouwen voor minder geld”, verklaart Johan Heylen, bestuurder van de gelijknamige vastgoedonderneming.
 
Volgens de vastgoedexpert kunnen woningbouwers die op zoek zijn naar een bouwgrond gemakkelijk 20.000 € of meer besparen door een bestaande woning te kopen en deze meteen te slopen. In Laakdal kan je bijvoorbeeld een woning op een grondoppervlakte van circa 1.265 m² kopen voor 205.000 €, deze laten slopen voor 20.000 € en er een nieuwe woning opzetten van 260.000 €. Als je hetzelfde wil doen op een beschikbare bouwgrond kom je al gauw 19.500 € duurder uit.
 
“Het gebeurt heel vaak dat een koppel bij ons binnenkomt met een budget voor ogen maar niet weet waar te beginnen. Bouwen is voor hen al heel vaak een illusie door de kosten van de bouwgrond gecombineerd met de bouwkosten van de woning. Als we dan samen met hen de optelsom maken om een bestaand pand te kopen, te slopen en herop te bouwen, staan ze vaak versteld van hoeveel ze op die manier kunnen besparen. Het is onze taak als vastgoedmakelaar om de kandidaat-kopers wegwijs te maken en te wijzen op hun beste opties”, stelt Johan Heylen.
 
De btw-verlaging die de Vlaamse overheid onder meer invoerde om tegen 2050 alle woningen energiezuinig te maken, moet er mee voor zorgen dat ons verouderde vastgoedpatrimonium stilaan verdwijnt. Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar aan de ervaringen van de Antwerpse vastgoedmakelaar te oordelen werkt de maatregel.
 
Heylen nam de proef op de som en concludeerde dat er in de provincie Antwerpen alleen al honderden woningen zijn waarbij de koper op deze manier heel wat kan besparen. Voor jonge starters die op zoek zijn naar een eerste nieuwbouwwoning betekent dit heel wat.
 
“Als we er in sommige gevallen nog eens een renteloze lening voor energierenovatie of een extra vermindering van registratierechten of premies kunnen aan koppelen, genieten de kopers van nog meer voordelen. We merken dagelijks dat veel mensen onvoldoende op de hoogte zijn van alle mogelijkheden op de vastgoedmarkt. Het is echt iets wat nog beter moet doordringen in de hoofden van de Vlaming en waar wij als makelaar een belangrijke rol in moeten spelen”, vindt Yves Vervliet, verantwoordelijke voor de verkoop bij Heylen Vastgoed.
 
Om in aanmerking te komen voor het afbreken en heropbouwen van je woning aan 6% btw, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een eigen en enige woning, moet de bestaande woning ouder zijn dan tien jaar en mag de nieuwe woning niet groter zijn dan 200 m².
 
Interessant is dat ook bij nieuwbouwprojecten, die aangeboden worden door ontwikkelaars en aan de juiste voorwaarden voldoen, deze btw-verlaging voor de koper geldt. Nieuwbouwprojecten op plan die reeds langere tijd te koop stonden en nu in aanmerking komen voor het verlaagde btw-stelsel kenden de voorbije weken een stormloop op de verkoop. De maatregel geldt tot eind 2022.
 
“Het zijn vooral de jonge huizenjagers die de dupe zijn van de hoge vastgoedprijzen. Voor deze doelgroep is het vaak heel moeilijk om een koopwoning te vinden binnen het beschikbare budget. Daarnaast kiezen mensen ook steeds vaker voor compactere woningen met het oog op duurzaamheid”, besluit Cedric Vanhencxthoven, bestuurder bij Heylen Vastgoed.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels