Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaming renoveert te weinig

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaming renoveert te weinig

Negen op de tien Vlamingen vinden energiezuinigheid belangrijk. Toch voldoet zes op de tien woningen niet aan de energienorm. Het zijn maar enkele cijfers uit de tweejaarlijkse bevraging ‘Rationeel Energie Gebruik in Vlaanderen’ door het Vlaams Energie Agentschap.

“De Vlaming vindt renoveren blijkbaar geen prioriteit, maar uit de enquête blijkt ook dat Vlamingen te weinig op de hoogte zijn van de steunmaatregelen van de overheid. Daar moet dus verandering in komen”, zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein bij de opening van bis in Flanders Expo in Gent.

Het Vlaams Energie Agentschap peilt om de twee jaar naar het energiebewustzijn en -gedrag bij ruim duizend Vlamingen. Negen op de tien Vlamingen vinden energiezuinigheid belangrijk, de helft zelfs héél belangrijk. Zes op de tien Vlamingen noemen zichzelf energiezuinig. Toch blijkt uit de studie dat 60% van de woningen de energienorm niet haalt. De Vlaming renoveert dus te weinig.

Dakisolatie op kop

Dakisolatie blijkt het meest aanwezig. Liefs 85% van de woningen heeft geheel of gedeeltelijke dak- of zoldervloerisolatie. Spouwmuurisolatie komt met 47% op de tweede plaats en blijft stabiel. Ruim 90% van de woningen heeft dubbel glas, maar in één op de tien woningen zijn er nog vensters met enkel glas aanwezig.

Bijna zeven op de tien Vlamingen verwarmen met aardgas. Wie een individuele cv-installatie op aardgas heeft, heeft in driekwart van de gevallen een condensatieketel. Ruim één op de tien Vlamingen wil de komende vijf jaar investeren in isolatie, glas en een hr-verwarmingsketels.

Geen prioriteit

Als reden voor het uitblijven van de actie geeft de Vlaming aan dat renoveren ‘geen prioriteit’ is. Ook haalt hij het gebrek aan financiële middelen aan, of vindt hij de terugverdientermijn te lang. “Maar uit de bevraging blijkt vooral ook dat de Vlaming niet goed op de hoogte is van alle steunmaatregelen die er zijn”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “Dat gebrek aan kennis willen we bijspijkeren. Minder energie verbruiken, vertaalt zich immers in een lagere energiefactuur.”

Slechts vier op de tien Vlamingen kent bijvoorbeeld de Vlaamse energielening. Iets meer dan de helft van de Vlamingen weet wel dat er premies zijn voor isolatie, dubbel glas of zonneboilers, maar maakt er niet altijd gebruik van. De jongste instrumenten om renoveren aan te moedigen – zoals de totaalrenovatiebonus, de burenpremie of korting op de onroerende voorheffing – zijn maar bij hooguit een kwart van de Vlamingen bekend.

BENOveren

“We hebben de energielening recent hervormd – er kan nu tot 15.000 € geleend worden - om renoveren een boost te geven en zullen de andere bestaande middelen nog meer onder de aandacht brengen. BENOveren – beter renoveren – is een prioriteit”, aldus Bart Tommelein.

Naar aanleiding van de enquête Rationeel Energie Gebruik benadrukt de minister dat energiezuinigheid de eerste pijler van zijn beleid is. “Als we minder energie verbruiken, moeten we minder energie produceren, en halen we ook sneller onze doelstellingen inzake hernieuwbare energie”, besluit hij.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Vlaanderen maakt 5,5 miljoen euro vrij om asbestafbouw bij scholen en welzijnsinstellingen te versnellen. Daarmee zal in 165 scholen en 190 zorginstellingen effectief asbest kunnen verwijderd worden. Bij honderden andere instellingen kunnen ook[…]

12/08/2022 | AsbestVlaamse Regering
Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

Indaver moet strengere lozingsnormen handhaven

Indaver moet strengere lozingsnormen handhaven

Vlaanderen verplicht regenwaterputten bij renovatie

Vlaanderen verplicht regenwaterputten bij renovatie

Meer artikels