Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaming houdt vast aan (bijna) alle woonclichés

Vlaming houdt vast aan (bijna) alle woonclichés

De nieuwe Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck, die vanaf 1 september aantreedt, liet bij de bekendmaking van zijn nieuwe functie duidelijk verstaan dat hij tegen de Vlaamse verkaveling zal strijden. Dat het niet gemakkelijk zal worden om die trendbreuk te verwezenlijken, maakt een zeer actuele bevraging van woningbouwer Bostoen bij 887 bouwlustige Vlamingen duidelijk. Hoewel het soms lijkt alsof compact wonen en cohousing stilaan ingeburgerd raken, blijft de Vlaming nog vaak vasthouden aan het traditionele huisje-tuintje-boompje en worden zowat alle clichés bevestigd.

Bijna vier op tien Vlamingen wonen in een openstaande bebouwing; ook degenen die recent bouwden, verbouwden of een woning kochten. Indien financiële redenen niet in de weg zouden staan, kozen nog veel meer Vlamingen voor een vrijstaande woning. Andere woonclichés blijven eveneens overeind: minstens de helft zou meer betalen om groter te kunnen wonen en wil een huis met minstens drie slaapkamers. Ze willen bovendien in een landelijke omgeving wonen. Inzake energie is er wel een trendbreuk: de helft wil méér betalen voor een energiezuinige woning.

Het marktonderzoeksbureau Insites ondervroeg dit jaar en vorig jaar in opdracht van woningbouwer Bostoen 887 bouwlustige Vlamingen. Telkens ging het om mensen die ofwel de komende vijf jaar gaan bouwen, ofwel de voorbije vijf jaar bouwden of verbouwden. Wat blijkt' De Vlaming die in een open bebouwing woont, is nog altijd het meest te spreken over zijn woonplaats. 86% van de ondervraagden die in een openstaande woning wonen, tonen zich bijzonder gelukkig. Dat steekt fel af tegen al de rest: slechts 46% van zij die in een halfopen bebouwing wonen, zijn tevreden; bij wie in een rijhuis woont, is dat 45%. Bij appartementbewoners is slechts 40% tevreden over zijn vaste stek.

Groot

De voorkeur gaat niet alleen uit naar openstaand, ook groot is nog altijd het motto bij de Vlaming. Daarbij gaat het niet zozeer om de oppervlakte, wel om een voldoende aantal ruimtes. Bijna twee op de drie (64%) zoekt een woning met minstens drie slaapkamers. Slechts een beperkt aantal Vlamingen (21%) ziet er geen graten in om de kinderen een slaapkamer te laten delen. En opvallend: ruim 47% zegt meer te willen betalen voor zijn woning als ze groter zou zijn.

'Dit maakt duidelijk dat er nog werk aan de winkel is als het over compact wonen gaat, of over de verschillende nieuwe woonvormen die zo vaak als dé nieuwe trend worden bestempeld. De doorsnee Vlaming houdt in veel gevallen nog graag vast aan de klassieke woonvorm. De drie belangrijkste criteria bij de aankoop zijn niet toevallig nog altijd het type woning, de locatie en de omgeving en de grootte van de woning', verklaart Peter Impe, ceo van Bostoen.

Landelijk

De bouwlustige Vlaming verkiest bovendien nog altijd een landelijke omgeving boven de stad. 'Op den buiten' zijn we naar eigen zeggen het gelukkigst. In 2015 wilde 9% van hen in de stad wonen, dit jaar daalde dat naar 6%. Een woning aan de rand van de stad krijgt anno 2016 van 37% van de bevraagden de voorkeur (+ 2% t.o.v. 2015). De lokroep van het platteland blijft echter het sterkst en dat ondanks het feit dat de files alleen maar langer worden. De Vlaming neemt het pendelen er voorlopig nog graag bij: zo wil liefst 53% landelijk wonen, ofwel 3% meer dan vorig jaar.

'Een betonstop invoeren, die ons dwingt om stedelijker én compacter te gaan wonen' Het is bijzonder goed dat eraan gewerkt wordt, maar de mentaliteit van de Vlaming lijkt er in heel wat gevallen nog niet klaar voor. Als hij de keuze zou hebben, opteert de doorsnee Vlaming nog altijd voor het oeroude beeld van de droomwoning', stelt Peter Impe vast.

Wat eveneens opvalt, is de eerder negatieve houding ten opzichte van alternatieve woonoplossingen, zoals het delen van de tuin met de buren of een gemeenschappelijke buitenkeuken. 35% overweegt vandaag om infrastructuur buitenshuis te delen met de buren (t.o.v. 39% in 2015). Als het over energie gaat, is wel langzaam maar zeker sprake van een trendbreuk. Zo wil bijna de helft van de Vlamingen met bouwplannen meer betalen voor een betere energieprestatie van de woning. In 2015 dacht 42% er zo over, amper een jaar later is dat al 46%.

'Het duurzame karakter van een woning wint aan belang. Het is nog niet doorslaggevend, maar de energiekosten zullen alleen maar stijgen. De aandacht voor energiezuinig wonen zal daar recht evenredig mee toenemen. Mensen begrijpen stilaan dat wat ze nu niet investeren in betere isolatie, ze later kwijt zijn door het meerverbruik', besluit Peter Impe.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

De firma Deprez uit Kortemark is door ondernemersorganisatie Unizo uitgeroepen tot nationale ‘Kmo van het Jaar’. Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne[…]

07/12/2022 | Ondernemingen
Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen