Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlabo zoekt aannemer voor woonerf Alkazaar

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vlabo zoekt aannemer voor woonerf Alkazaar

(c) Vlabo

Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo) regisseert woningbouwprojecten voor lokale besturen en zoekt een aannemer voor de realisatie van woonerf Alkazaar in Walshoutem in Landen.
De projectzone Alkazaar ligt in het hartje van Walshoutem (een deelgemeente van Landen) in de Walshoutemstraat en maakt deel uit van een binnengebied met diepe achtertuinen. Achteraan heeft de projectzone een zachte ontsluiting naar de Dr. Vloeberghstraat. Voorheen stond op de projectzone het dorpscafé met feestzaal Alkazaar. Café en de feestzaal zijn reeds afgebroken. De projectzone ligt op 3 km van de op en afrit E40 Landen/Hannuit en op fietsafstand van het station van Landen.

Kernversterking

Het ontwerp van Architectengroep A4 uit Leuven werd gekozen voor realisatie door de selectiecommissie van Vlabo. Het is een inbreidingsproject van een tiental woongelegenheden met mogelijkheid tot kangeroewoning. Dit alles op schaal van het dorp, zoals ook is opgenomen in de bundel  ‘Leefbare dorpen voor de regio’, opgesteld door het studiebureau Plusoffice Architects onder coördinatie van de provincie Vlaams-Brabant.
 
Doorheen het project loopt een zachte verbinding voor wandelaars en fietsers. Deze zone wordt openbaar domein en zal door de stad Landen onderhouden worden.

Deelwonen

In het groepswoningbouwproject zit deelwonen verweven. Elke woning is volledig privatief met eigen terras en autostaanplaats en elk gezin leeft zelfstandig, maar men kan tevens gebruik maken van enkele kleinschalige gemeenschappelijke voorzieningen.
De open ruimte rond de woningen wordt maximaal groen ingevuld en gedeeld. Er is één tuinberging voor alle woningen want één gedeelde grasmaaier volstaat. De bewoners delen ook een fietsenstalling, een vuilnisstraatje en een community ruimte met kitchenette en sanitair. Ideale plek om samen van koffie en taart te genieten of om even opvang te organiseren voor de kinderen die huiswerk maken. Beschouw het als de grote ‘living’ van de bewoners. Deelwonen zorgt ook voor duurzaam gebruik van gronden, gebouwen en materialen en drukt de bouw- en energiekosten.

Aannemer wordt bouwheer

In samenspraak met het bouwteam zal Vlabo het project nog verfijnen. Het bouwteam bestaat uit de ontwerpers, de aannemer en de grondeigenaar (de stad Landen). Bij dit project is de oorspronkelijke  aannemer niet meer in de running wegens faling. De aannemers die zich zouden kandidaat stellen hebben de mogelijkheid om mee te kijken of er door  verfijningen kan geoptimaliseerd worden. Ook het bouwsysteem (klassiek, prefab, CLT, …) kan in functie van de aannemer uitgewerkt worden.
 
De totale grondprijs van de projectzone bedraagt 325.000 €. De aannemer die het project realiseert zal de omgevingsvergunning aanvragen en verkrijgt nadien een recht van opstal van de grondeigenaar. De aannemer kan dus bouwen zonder dat hij eerst de grond moet kopen. Toekomstige bewoners kopen hun woning van de aannemer en het bijhorende grondaandeel rechtstreeks van de grondeigenaar. Zo waakt Vlabo over de betaalbaarheid.
 
Geïnteresseerde aannemers kunnen contact nemen met Vlabo vzw, info@vlaanderenbouwt.be  of telefonisch 016/ 44 19 40     www.vlaanderenbouwt.be
(c) Vlabo
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels