Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlabo realiseert zorgprojecten in Oostnieuwkerke en Bilzen

Vlabo realiseert zorgprojecten in Oostnieuwkerke en Bilzen

Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo) heeft op 21 juni vijf seniorenflats ingehuldigd in het centrum van Oostnieuwkerke (Staden) aan het Dorpsplein en langsheen het mooi aangelegde Brigidapark. Het project kwam tot stand in samenwerking met Kerkfabriek OLV Oostnieuwkerke en Vlabo.

Vlabo organiseerde in naam van de kerkfabriek een wedstrijd voor teams met telkens een aannemer en een architect. Een jury van deskundigen selecteerde het winnende project van ontwerpers Atelier 4 uit Gent. Het geheel werd gebouwd door Bouwbedrijf Mevaco uit Aalter.

Inspiratie

Voor de inplanting van het ontwerp en de globale beeldvorming hebben de ontwerpers zich laten inspireren door de toenmalige af te breken bebouwing en door de vormgeving van de rechtover de projectzone gelegen kerk met zijn drie traveeën met zadeldak.

De seniorenflats zijn bestemd voor 60-plussers die zelfstandig kunnen wonen. De flats bieden hun bewoners een ruime, comfortabele en aangepaste woonomgeving.

De woningen zijn voldoende ruim en bieden een comfortabele en aangepaste woonomgeving, volledig drempelloos en rolstoeltoegankelijk. Het nieuwe ontwerp integreert zich zonder problemen in de dorpskern.

Bilzen

In Bilzen realiseerde Vlabo samen met het OCMW 25 assistentiewoningen naar een ontwerp van Architectenbureau Drieskens & Dubois uit Hasselt. Bouwbedrijf Dethier uit Alken zorgde voor een uiterst vlot bouwtraject.

Het complex 'De Waaier' bestaat uit twee bouwlagen en is verbonden met het bestaande rusthuis via een glazen passerel. Elke flat biedt modern comfort en is uitgerust met een noodoproepsysteem waarbij er in geval van nood assistentie verleend kan worden vanuit rusthuis Demerhof.

Wieze/Lo-Reninge/Olen

De kangoeroe- of zorgwoning doet steeds meer zijn intrede in de Vlabo-projecten. Zowel de ontwerpers van de koopprojecten in Wieze (KPW Architecten, Leuven), Lo-Reninge (Logica Architectuur, Diksmuide) als Olen (Architectenbureau Rob Mols, Leuven) integreren één of meer zorgwoningen in hun ontwerp voor een Vlabo-wedstrijd. Dit kan zijn onder de vorm een extra studio op het gelijkvloers aangehecht aan de hoofdwoning. Of er wordt geopteerd worden om een volwaardige flat te organiseren op het gelijkvloers met bovenliggend de gezinswoning.

Een zorgwoning is aangepast aan personen met verminderde mobiliteit alsook rolstoelgebruikers: brede deuren, inrijdbare douche, onderrijdbaar keukenmeubilair, conform de huidige toegankelijkheidsnorm. De hoofdwoning is voldoende ruim voor een gezin. Deze woonvorm bevordert de solidariteit tussen oud en jong.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen