Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlabinvest werkt aan betaalbaar wonen in de Vlaamse rand

Vlabinvest werkt aan betaalbaar wonen in de Vlaamse rand

Een project in uitvoering in de Derrevoortstraat in Roosdaal.

Vlabinvest, het Agentschap voor woon- en zorginfrastructuurbeleid voor Vlaams-Brabant, realiseerde tot nu toe 1.426 woongelegenheden, een commerciële ruimte en veertien kavels. Vorig jaar werd 2,23 miljoen € geïnvesteerd in 21 projecten. Dat blijkt uit het jaarverslag van het agentschap dat zopas werd voorgesteld.
Vlabinvest beschikt momenteel over een grondvoorraad van ongeveer 17 ha op 22 locaties. De voornaamste bedoeling van het agentschap is werken aan betaalbaar wonen in de Vlaamse rand en versterking van het zorgaanbod. Vlabinvest Zorg streeft het wegwerken na van de historische zorgachterstand in de provincie via infrastructuursubsidies aan zorginstellingen.
 
Het agentschap realiseert woonprojecten met een sociaal karakter. Daarnaast zorgt het voor de uitbouw van voorzieningen om het Vlaamse karakter en een hoogwaardige woonkwaliteit in haar werkingsgebied te behouden of te bevorderen.
 
Het werkingsgebied van het grond- en woonbeleid omvat de 35 gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde en vier gemeenten uit het arrondissement Leuven, zijnde Bertem, Kortenberg, Huldenberg en Tervuren.
 
“Door betaalbare bouwgronden te kopen, bouwt Vlabinvest Wonen een strategische grondvoorraad op die gebruikt wordt voor woonprojecten. Het agentschap is momenteel eigenaar van ruim 17 ha grond op 22 verschillende locaties. Met Vlaamse middelen werd er tot op heden meer dan 9 ha op vier locaties aangekocht”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlabinvest.
 
Deze locaties liggen in de gemeenten Beersel, Bertem, Gooik, Halle, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Merchtem, Overijse, Pepingen, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Wemmel en Wezembeek-Oppem.
 
Voriig jaar werd het project in Kwadebeekstraat-Kareelbunder in Gooik, in samenwerking met de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting opgeleverd. Het gaat om een ontwikkeling van ruim 1 ha woonuitbreidingsgebied en bestaat uit koopwoningen, sociale huurappartementen, wegen en groenaanleg.
 
Vlabinvest zorgt ook voor de financiering van de bouw van appartementen en woningen voor verkoop of huur. In totaal stonden er vorig jaar 1.426 woongelegenheden, één commerciële ruimte en veertien kavels op de teller. 385 daarvan waren Vlabinvest-appartementen en 188 waren Vlabinvest-woningen.
 
“Dit betekent op een jaar tijd een toename van 120 wooneenheden. Deze projecten werden gerealiseerd in Steenokkerzeel, Asse, Zaventem, Bertem en Gooik. Daarnaast zijn er nog vier verschillende projecten in voorbereiding in Halle, Beersel, Roosdaal en Tervuren. In deze projecten worden in totaal 36 Vlabinvest-woningen, een winkelruimte en 37 sociale woningen gerealiseerd”, aldus Gunther Coppens.
 
In 2020 werden 579 dossiers van kandidaat-kopers en -huurders behandeld. Alle kandidatendossiers verkregen  een erkenning. 502 dossiers werden erkend met voorrang omdat de kandidaat een binding van maatschappelijke, socio-culturele en/of economische aard met het werkingsgebied kon aantonen. 77 dossiers werden erkend zonder voorrang.
 
Vlabinvest Zorg ondersteunt de uitbreiding en versterking van welzijns- en gezondheidsvoorzieningen. Het agentschap doet dit door het subsidiëren van hun investeringen in gronden, gebouwen en renovaties. Op deze manier streeft het de wegwerking van de historische zorgachterstand in de provincie na.
 
Vorig jaar investeerde Vlabinvest Zorg 2.231.669,27 € in 21 projecten in Aarschot, Diest, Dilbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Keerbergen, Leuven, Pepingen, Ternat, Tienen, Vilvoorde en Wemmel. Deze subsidies ondersteunen aankopen, verbouwingen en nieuwbouwprojecten in de sectoren kinderopvang, jongerenwelzijn, wijkgezondheidszorg, algemeen welzijnswerk, ouderenzorg en personen met een handicap.
 
“Zo werden extra zorgplaatsen gecreëerd voor het begeleiden van jongeren en hun families, voor ouderen in een dagverzorgingscentrum en een centrum kortverblijf, voor baby’s en peuters en voor de dagopvang van personen met een handicap”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.
 
Vlabinvest organiseert tot en met 30 april opnieuw een indieningsronde voor projectsubsidies. Zorgactoren met investeringsplannen kunnen via de website hun subsidieaanvraag indienen. Bij de beoordeling wordt gebruik gemaakt van een voorrangsregeling.
“Dossiers krijgen een hogere score wanneer ze extra zorgaanbod creëren, er een grote achterstand is in de zorgsector die ze bedienen en/of wanneer ze gelegen zijn in de Vlaamse rand. Op deze manier lopen sterkere dossiers geen subsidies mis", besluit Gunther Coppens.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

De raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen voor een fusie. Daarmee onderschrijven[…]

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Meer artikels