Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen wil nog sneller betalen voor overheidsopdrachten

Vlaanderen wil nog sneller betalen voor overheidsopdrachten

© Copyright (C) Andrey Popov

Voor overheidsopdrachten waarbij de uit te voeren prestaties en hoeveelheden vastliggen en met niet-complexe prestaties zal de Vlaamse overheid voortaan geen verificatietermijn meer toepassen. Ook zal onmiddellijk betaald worden wanneer het dossier administratief afgehandeld is, zonder te wachten tot de betalingstermijn van 30 dagen verstreken is. Dat staat in nieuwe richtlijnen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters. In 2021 zullen deze richtlijnen geëvalueerd worden.

Er wordt in de eerste plaats ingezet op een verstrenging van de procedures voor de verificatietermijn. Standaard is er een verificatietermijn van hoogstens 30 dagen, gevolgd door een betalingstermijn van hoogstens 30 dagen. Maar voor overheidsopdrachten waarbij de uit te voeren prestaties en hoeveelheden volledig vastliggen en waarbij het om niet-complexe prestaties gaat, zal de Vlaamse overheid voortaan geen verificatietermijn meer toepassen. Er zal dus enkel nog een verificatietermijn toegepast worden wanneer dat echt nodig is.

Betalingstermijn

Bovendien voorzien de nieuwe richtlijnen in een onmiddellijke uitbetaling wanneer het dossier administratief is afgehandeld. Het is dus niet langer nodig om te wachten tot de betalingstermijn van 30 dagen is verstreken: zodra het goedkeuringsproces van de factuur is doorlopen, zal onmiddellijk nadien de betaling door de entiteiten gebeuren.

e-facturatie

“Ik ben zeer verheugd dat we de nieuwe richtlijnen in deze regeerperiode gelanceerd hebben. Zo zien we dat ons Vlaamse e-facturatieproject een Europees succesverhaal geworden is met 61% aan volwaardige e-facturen. Maar we willen dit cijfer nog opdrijven. Daarom roep ik de bedrijven op om volop in te zetten op e-facturatie: de Vlaamse overheid is er klaar voor en kan garant staan voor snellere uitbetalingen”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

Schoolvoorbeeld

“De Europese Commissie schuift Vlaanderen naar voor als best practice inzake snel betalen. Dat maakt van mij een erg tevreden minister van Financiën en Begroting. Dankzij een forse digitalisering gebeurt de opvolging en de betaling door de Vlaamse overheid inderdaad veel stipter. Daardoor hebben we de verwijlintresten sterk kunnen terugdringen, wat een goede zaak is voor de Vlaamse belastingbetaler. Een snellere uitbetaling zorgt er daarnaast ook voor dat de leveranciers minder lang op hun geld moeten wachten en dus niet in financiële moeilijkheden komen”, besluit Vlaams minister Lydia Peeters.

“Alle entiteiten van de Vlaamse overheid zullen voortaan moeten rapporteren over het percentage tijdig betaalde facturen. De rapportering over het betaalgedrag van de Vlaamse overheid zal een vergelijking van het percentage tijdig betaalde facturen bij de entiteiten mogelijk maken, waardoor we ook in de toekomst de lat steeds hoger kunnen leggen”, geeft Geert Bourgeois nog mee.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

CEO Hein Dirix (l.) en human resources manager Manuel Moral van SPIE Belgium, mochten voor de tweede opeenvolgende keer de hoofdprijs in de categorie ‘Jongerenintegratie en begeleiding in het professionele traject’ van de[…]

18/09/2021 | award
Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Groep Huyzentruyt lanceert bedrijfsobligaties voor Belgische en Poolse vastgoedprojecten

Groep Huyzentruyt lanceert bedrijfsobligaties voor Belgische en Poolse vastgoedprojecten

Meer artikels