Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

© ALL RIGHT RESERVED

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele lanceert samen met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een nieuwe oproep naar de private sector, om de bouw van sociale woningen aan te moedigen. Deze constructieve benadering van overheidsopdrachten (cbo) maakt de instap voor de private sector om mee sociale woningen te bouwen, zo laagdrempelig mogelijk. 

De komende maanden krijgt de private sector een uitgelezen kans om bij te dragen aan meer sociale woningen in Vlaanderen. Via een specifieke en lichtere procedure kunnen projectontwikkelaars en bouwbedrijven op een vlotte manier eigen gronden tot ontwikkeling brengen voor sociale huisvesting.
 
Vlaanderen voorziet deze legislatuur een recordbedrag aan investeringen in sociale woningbouw, namelijk 4,5 miljard euro. De centen liggen er, nu moeten de bakstenen volgen. Om sociale woningen te bouwen, rekenen we niet alleen op de verschillende huisvestingsmaatschappijen, maar richten we ons ook naar de private sector”, laat Diependaele weten.
 
De nieuwe oproep wordt gelanceerd in de vorm van een cbo-procedure, die kort samengevat neerkomt op bouwen en verkopen. De opdracht bestaat uit het ontwerp en de bouw van sociale woningen en appartementen, die de onderneming daarna doorverkoopt aan de sociale huisvestingsmaatschappijen. Hierdoor worden de huisvestingsmaatschappijen ontzorgd van het zoeken van gronden en de uitwerking van het project.   
 
Het voordeel voor privébedrijven is dat hun projecten, zodra ze zijn goedgekeurd,  bijna zeker zullen gerealiseerd worden en het financiële risico beperkt blijft. De eerste fase van de procedure maakt de minister zo laagdrempelig mogelijk. 
 
“Zo hopen we meer private actoren te betrekken bij sociaal wonen en dus meer mensen aan een betaalbare, kwalitatieve woning te kunnen helpen. Sociale huisvestingsmaatschappijen hebben via deze procedure het voordeel dat de begeleiding van de projecten in handen van het agentschap is. Zij kopen daarna kant-en-klare onmiddellijk verhuurbare sociale woningen over van de projectontwikkelaar. Dat kunnen huizen of appartementen zijn”, aldus minister Diependaele.
 
Er worden dit jaar twee dergelijke cbo’s georganiseerd. De eerste is gestart op 1 juni. De looptijd om in te schrijven duurt tot 12 augustus. Eind oktober krijgen de geselecteerde kandidaten te horen of hun project werd goedgekeurd. Daarna hebben ze tot 3 maart 2023 de tijd om een offerte in te dienen. De oproep is te vinden op www.vmsw.be/cbo2022. Uiterlijk op 1 september 2022 volgt er dan een tweede cbo. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels