Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen verhoogt investeringen in gemeentelijke rioleringen

Vlaanderen verhoogt investeringen in gemeentelijke rioleringen

De Vlaamse regering verlengt en verhoogt de financiële ondersteuning van de lokale besturen voor de (her)aanleg van rioleringen. De komende vijf jaar staat 700 miljoen € klaar, een verhoging van 50 miljoen € in vergelijking met de vorige periode.
Vlaanderen heeft nog een stevige weg af te leggen op weg naar proper en gezond oppervlaktewater. Het ontbreken van gemeentelijke rioleringen zijn daarbij vaak nog een stevig werkpunt. De rioleringsgraad is op Vlaams niveau 87,71% en dat moet omhoog, zeker in die gemeenten waar men ver onder het Vlaamse gemiddelde zit. Een jaar geleden kondigde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir daarom al een eenmalig extra budget aan van 158 miljoen € voor rioleringsprojecten van lokale besturen die op korte termijn aangevat konden worden met steun van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). 
 
“Niet alleen zorgt het ontbreken van riolering voor onaanvaardbare situaties voor ons leefmilieu en de hygiëne, het is ook een slechte dienstverlening van de lokale besturen naar hun bewoners”, klinkt het bij minister Demir. “Ik begrijp heel goed dat riolering duur is en dat je in verhouding weinig mensen bereikt, maar als bestuurder ben je het aan je bewoners en ons leefmilieu verplicht om hier sterk in te investeren. Daarom doet Vlaanderen ongeziene financiële inspanningen om lokale besturen te helpen bij die investeringen. De komende vijf jaar gaat het over liefst 700 miljoen €”.
   
Vele steden en gemeenten in Vlaanderen moeten nog zware financiële investeringen doen in de (her)aanleg van rioleringen. Deze inspanning overtreft de budgettaire mogelijkheden van de lokale besturen. Daar heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir oor naar. Ze trekt maar liefst 700 miljoen € uit om in de periode 2022-2026 te investeren in gemeentelijke rioleringsinfrastructuur via Aquafin. Dat is een stijging van 50 miljoen € t.o.v. de periode 2017-2021. Toen maakte de Vlaamse overheid 650 miljoen € vrij voor een periode van vijf jaar.
 
Sinds 2008 wordt door het Vlaamse Gewest financiële ondersteuning voorzien door overname van een deel van deze investeringskosten door Aquafin, het zogenaamde Lokaal Pact. De budgetverhoging die minister Demir doorvoert zorgt meteen voor de grootste rioleringsinvestering via Aquafin ooit op vijf jaar tijd.
 
De projectkeuze voor het Lokaal Pact gebeurt door de VMM. Daarbij streeft Vlaanderen een maximaal ecologisch rendement na van de investeringen (gemeentelijke en bovengemeentelijke).
 
https://www.vmm.be/water/riolering/timing-en-subsidies/lokaal-pact
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

155 rioleringsprojecten versneld gestart

155 rioleringsprojecten versneld gestart

155 extra rioleringsprojecten verspreid over gans Vlaanderen kunnen dit jaar starten. Een jaar geleden riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de lokale besturen op om hun rioleringsgraad versneld op te krikken. Ze maakte 100 miljoen[…]

Werken viaduct E314 aan de grens in Boorsem zullen een jaar duren

Werken viaduct E314 aan de grens in Boorsem zullen een jaar duren

Mechelen start met heraanleg stadsring

Mechelen start met heraanleg stadsring

Spectaculaire plaatsing spoorbruggen over het Albertkanaal in Genk

Spectaculaire plaatsing spoorbruggen over het Albertkanaal in Genk

Meer artikels