Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen verdubbelt premies voor beglazing en buitenmuurisolatie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen verdubbelt premies voor beglazing en buitenmuurisolatie

(c) Marquiz

De Vlaamse regering keurde bovenop de renteloze renovatielening tot 60.000 € en de nieuwe labelpremie die vanaf 2021 ingaat voor mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven, zopas ook een verdubbeling van de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde goed voor alle werken met eindfacturen vanaf 2021.
Volgens de Vlaamse strategie voor renovaties op lange termijn moeten bestaande woningen in Vlaanderen tegen 2050 een vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als nieuwbouwwoningen met een vergunningsaanvraag in 2015. Dit betekent dat tegen 2050 het gemiddelde EPC-kengetal van het volledige woningenpark overeen moet komen met het energielabel A, wat gelijkgesteld is met een EPC-kengetal van 100.
 
Er is nog veel werk aan de winkel als je weet dat op dit moment slechts 3,5% van de 3 miljoen woningen (huizen en appartementen) aan het streefdoel van energielabel A voldoet. Al de rest zal dus hetzij gesloopt en heropgebouwd moeten worden, hetzij gerenoveerd of gebenoveerd, waarbij BENOveren staat voor 'beter renoveren' of 'energiezuinig renoveren volgens de normen van het Renovatiepact 2050'.

Verdubbeling premies

De basispremie voor isolerende beglazing verdubbelt van 8 naar 16 € per m². “Door het verdubbelen van de beglazingspremie, ondersteunt de Vlaamse overheid de doelstelling geformuleerd in de Vlaamse Wooncode dat alle woningen en appartementen tegen 2023 overal minstens dubbel glas moeten hebben”, meldt Vlaams minister Zuhal Demir.
 
De basispremie voor muurisolatie langs de buitenkant verdubbelt van 15 naar 30 € per m². Die voor isolatie van buitenmuren in de spouw of voor de isolatie van buitenmuren aan de binnenkant blijft ongewijzigd. De uitleg voor deze maatregel: “Buitenmuurisolatie  is duurder dan spouwmuurisolatie en isolatie aangebracht langs de binnenzijde van buitenmuren, maar is wel de meest aanbevolen manier om je muren voldoende te isoleren.”

Overzicht premies individuele renovatiemaatregelen

Concreet zijn de basispremies voor individuele maatregelen met eindfactuur vanaf 2021: :
Dak- of zoldervloerisolatie 4 €/m²
Spouwmuurisolatie 5 €/m²
Buitenmuurisolatie – buitenzijde 30 €/m² (15 € per m² in 2020)
Buitenmuurisolatie – binnenzijde 15 €/m²
Vloer- of kelderplafondisolatie 6 €/m²
Hoogrendementsbeglazing 16 €/m² (8 € per m² in 2020)
Warmtepomp, afhankelijk van type 300-4.000 €, max. 40% investeringskosten
Zonneboiler 550 €/m², max. 2.750 en 40% investeringskosten
Warmtepompboiler 300 €, max. 40% investeringskosten
PV 300 €/kWpiek (tot 4 kWp), 150 € (4-6 kWp), max. 40% investeringskosten
 
Bovenop deze verhoogde premies voor individuele maatregelen, blijft de totaalrenovatiebonus - een extra premie voor wie drie of meer individuele maatregelen treft binnen een periode van vijf jaar - gewoon bestaan. 
 
Behalve bovenstaande premies die geldig zijn voor iedere eigenaar of huurder die energiezuinig renoveert, besliste de regering eerder dit jaar al om extra in te zetten op sleutelmomenten zoals het verwerven van een woning, ingevolge aankoop, erfenis of huurderswissel,…. om energiezuinig renoveren te stimuleren.  Vanaf 2021 kunnen 'nieuwe eigenaars", dus mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven, namelijk een beroep doen op een renteloze lening tot 60.000 € en daarbovenop nog op een zogenaamde 'labelpremie' tussen 2.500 en 5.000 € voor het verbeteren van de energieprestaties. In een volgende fase is het de bedoeling een gelijkaardige regeling voor bestaande woningen uit te werken.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Zij levert wel een omgevingsvergunning af aan TDS voor een gascentrale in Tessenderlo, dat wel enkele stevige[…]

21/09/2022 | ProjectenVlaamse Regering
Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Meer artikels