Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen realiseert doorbraak in IJzeren Rijn

De Vlaamse regering heeft een internationale doorbraak geforceerd in het dossier over de reactivering van de IJzeren Rijn. De betrokken partijen bereikten een internationaal akkoord om samen geld te pompen in een grootschalige studie over deze spoorlijn, die Antwerpen via Belgisch en Nederlands Limburg moet verbinden met Mönchengladbach in het Duitse Ruhrgebied.

'De Duitse bondsstaat, de regio Nord­rhein-Westfalen, Nederland en België hebben zich in een high level-werkgroep gezamenlijk geëngageerd om een grootschalige studie te bestellen naar de drie tracés die op tafel liggen. Ook federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant en NMBS-topman Jo Cornu willen dit historische dossier uit het slop halen. Omdat Vlaanderen de leiding heeft, zal ik deze studie uitbesteden en heb ik ze al aangemeld bij de Europese Commissie. Met hun steun kunnen we er een Europees verhaal van maken', hoopt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts in Metro.

De ontsluiting van het Ruhrgebied is van levensbelang voor de Antwerpse haven en bijgevolg ook voor de ganse Belgische economie en mobiliteit, beseft Weyts. 'Omdat het vrachtverkeer tegen 2030 met de helft zal toenemen en vrachtwagens kilometerheffing zullen moeten betalen op de snelwegen moeten we alternatieven aanbieden. Daarin speelt het spoorverkeer een cruciale rol', beklemtoont hij.

De Vlaamse mobiliteitsminister wijst erop dat zo'n studie, die nog nooit werd uitgevoerd, toelaat om alle elementen te objectiveren. Hij noemt het dan ook een opsteker dat iedereen hierin wil participeren. 'Daarbij vormt niet enkel het engagement, maar vooral ook de financiële input een belangrijk signaal. Dat alle betrokkenen er geld in steken, geeft aan dat het ditmaal menens is', juicht hij toe.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwvakanties, rustdagen bouw, vervanging feestdagen 2023

Bouwvakanties, rustdagen bouw, vervanging feestdagen 2023

Aanbevelingen voor collectieve sluiting wegens jaarlijkse vakantie De bouwvakantie is een periode van drie weken in het hoogseizoen waarin de meeste bedrijven en bouwbedrijven gesloten zullen zijn. In België verschillen de vakantiedata per[…]

08/12/2022 | Bedrijfsinfo
Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat