Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen plant ultrasnelladers langs 49 grote verkeersassen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen plant ultrasnelladers langs 49 grote verkeersassen

© ©helenedevun - stock.adobe.com

Langs de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen worden op 49 locaties ultrasnelladers (≥150kW) geplaatst. Concreet komt er vóór juni 2024 ultrasnelle laadinfrastructuur op acht locaties in Antwerpen, zeven in Limburg, dertien in Oost-Vlaanderen, dertien in Vlaams-Brabant en acht in West-Vlaanderen. In totaal gaat het om 2.195 laadequivalenten.
Het gaat specifiek om dienstenzones, carpoolparkings, Hoppinpunten en park & rides. De locaties werden gekozen via de projectoproep ultrasnelladers die op 9 juli werd gelanceerd. “De parkings langs grote en drukke verkeersassen zijn belangrijke en strategisch gelegen locaties om onze laadinfrastructuur uit te breiden. Zo zorgen we dat er langs grote verkeersassen om de 25 km laadinfrastructuur wordt aangeboden. We voorzien hiervoor 5,4 miljoen €”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
 
Vlaanderen staat voor ingrijpende maatschappelijke, economische, technologische en klimatologische uitdagingen die onze mobiliteit en ons verplaatsingsgedrag sterk zullen veranderen. “Met het oog op de omschakeling naar zero-emissievoertuigen, zoals ook opgenomen in het Vlaams Klimaatplan, is een versnelde uitbouw van laadinfrastructuur noodzakelijk”, aldus minister Peeters.
 
Nieuwe projectoproep
 
Een andere projectoproep van minister Peeters, de semi-publieke call, leverde 9.798 laadequivalenten op. Samen met de resultaten van de projectoproep ultrasnelladers komen er binnen dit en twee jaar minstens 12.600 laadequivalenten bij in Vlaanderen.
 
De volgende projectoproep voor ultrasnelladers wordt gepland in januari 2022 waardoor tegen het einde van deze legislatuur om de 25 km langs snelwegen en drukke verkeerassen er snellaadinfrastructuur aanwezig zal zijn.
 
“Mensen die elektrisch rijden, zullen in de eerste plaats thuis en op het werk opladen, maar bestuurders moeten ook onderweg altijd kunnen laden. Nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen zijn hier de kernwoorden: mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat er overal snel en dichtbij geladen kan worden”, besluit Lydia Peeters.

Vlaanderen zal tegen juni 2024 ultrasnelle laadinfrastructuur plaatsen op deze 49 locaties:
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jonge werknemers positief over alternatieve vormen van mobiliteit

Jonge werknemers positief over alternatieve vormen van mobiliteit

De jongste generatie werknemers staat positief tegenover het mobiliteitsbudget en alternatieve vormen van mobiliteit. Het mobiliteitsbudget speelt weliswaar een belangrijke rol in de noodzakelijke vergroening van wagenparken, maar wordt nog maar[…]

21/11/2022 | Bedrijfswagens
Nieuwe reeks van 252 laders voor De Lijn

Nieuwe reeks van 252 laders voor De Lijn

Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Wallonië indexeert kilometerheffing op 1 januari

Wallonië indexeert kilometerheffing op 1 januari

Meer artikels