Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen op koers met zon en wind

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen op koers met zon en wind

© artjazz - stock.adobe.com

Vlaanderen zit op koers om de doelstellingen in 2020 voor de productie van groene stroom te halen. Dat blijkt uit het rapport van het Vlaams Energieagentschap (VEA) met de voorlopige cijfers voor vorig jaar.

 

“We zitten op schema. Als bedrijven en overheden het voorbeeld van de burgers volgen en ook op hun daken massaal zonnepanelen plaatsen, lukt het ons in 2020”, glundert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Vorig jaar werd in Vlaanderen 7.941 GWh groene stroom geproduceerd, terwijl de doelstelling 7.933 GWh was. Dat blijkt uit het rapport van het VEA met de voorlopige cijfers voor 2017. Voor windenergie haalden we perfect de doelstelling, voor zonne-energie was er een verwaarloosbaar tekort van 1,2%. “Dat komt doordat nog niet alle zonnepanelen die in 2017 geplaatst zijn een volledig jaar gedraaid hebben, want we hebben het vooropgestelde vermogen overschreden. We plaatsten vorig jaar samen voor 184 MW zonnepanelen en voor 205 MW windmolens, terwijl het doel 150 MW was”, legt minister Tommelein uit.

De producties van de andere vormen van groene stroom houden elkaar in evenwicht. Een iets lagere productie van biogas en energie uit restafval wordt gecompenseerd door een iets hogere productie van energie uit biomassa. De voorlopige cijfers vormen alvast geen aanleiding om het Energieplan 2020 bij te sturen, waarin de Vlaamse regering de jaarlijkse doelstellingen heeft bepaald. Dat hoeft immers pas als de productieafwijking ergens groter is dan 10% en dat is voor geen enkele vorm van groene stroom het geval.

 “De voorlopige cijfers tonen aan dat we met de productie van groene stroom op schema zitten om onze doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen. Aangezien er in Vlaanderen nog maar op 5% van de geschikte daken zonnepanelen liggen, is er nog heel veel potentieel. Als bedrijven en overheden het voorbeeld van de burgers volgen en ook op hun daken massaal zonnepanelen plaatsen, lukt het ons in 2020”, blikt Bart Tommelein vooruit.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Energiescans zijn slechts één deel van renovatiestrategie

Energiescans zijn slechts één deel van renovatiestrategie

Sommige Energiehuizen bieden vandaag al renovatieadviezen en energiescans aan, maar vanaf 2019 behoort het tot hun basistakenpakket. NAV, de sectorfederatie van architecten, juicht toe dat de bouwheer gestimuleerd wordt om energiezuinig te[…]

03/11/2018 | EnergieNAV
Stad Geel bespaart energie door nieuw energieprestatiecontract

Stad Geel bespaart energie door nieuw energieprestatiecontract

Energieconcepten installeert 475 zonnepanelen op Sint-Claracollege in Arendonk

Energieconcepten installeert 475 zonnepanelen op Sint-Claracollege in Arendonk

Zonnepanelen op elke gevel zonder toegevingen aan gebouwontwerp

Zonnepanelen op elke gevel zonder toegevingen aan gebouwontwerp

Meer artikels