Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen op koers met zon en wind

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen op koers met zon en wind

© artjazz - stock.adobe.com

Vlaanderen zit op koers om de doelstellingen in 2020 voor de productie van groene stroom te halen. Dat blijkt uit het rapport van het Vlaams Energieagentschap (VEA) met de voorlopige cijfers voor vorig jaar.

 

“We zitten op schema. Als bedrijven en overheden het voorbeeld van de burgers volgen en ook op hun daken massaal zonnepanelen plaatsen, lukt het ons in 2020”, glundert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Vorig jaar werd in Vlaanderen 7.941 GWh groene stroom geproduceerd, terwijl de doelstelling 7.933 GWh was. Dat blijkt uit het rapport van het VEA met de voorlopige cijfers voor 2017. Voor windenergie haalden we perfect de doelstelling, voor zonne-energie was er een verwaarloosbaar tekort van 1,2%. “Dat komt doordat nog niet alle zonnepanelen die in 2017 geplaatst zijn een volledig jaar gedraaid hebben, want we hebben het vooropgestelde vermogen overschreden. We plaatsten vorig jaar samen voor 184 MW zonnepanelen en voor 205 MW windmolens, terwijl het doel 150 MW was”, legt minister Tommelein uit.

De producties van de andere vormen van groene stroom houden elkaar in evenwicht. Een iets lagere productie van biogas en energie uit restafval wordt gecompenseerd door een iets hogere productie van energie uit biomassa. De voorlopige cijfers vormen alvast geen aanleiding om het Energieplan 2020 bij te sturen, waarin de Vlaamse regering de jaarlijkse doelstellingen heeft bepaald. Dat hoeft immers pas als de productieafwijking ergens groter is dan 10% en dat is voor geen enkele vorm van groene stroom het geval.

 “De voorlopige cijfers tonen aan dat we met de productie van groene stroom op schema zitten om onze doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen. Aangezien er in Vlaanderen nog maar op 5% van de geschikte daken zonnepanelen liggen, is er nog heel veel potentieel. Als bedrijven en overheden het voorbeeld van de burgers volgen en ook op hun daken massaal zonnepanelen plaatsen, lukt het ons in 2020”, blikt Bart Tommelein vooruit.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Volvo Trucks laat klant elektrische bouwvoertuigen testen

Volvo Trucks laat klant elektrische bouwvoertuigen testen

Volvo Trucks start deze maand met livetests van twee volledig elektrisch bouwvoertuigen voor zwaar gebruik door bouwmaterialenleverancier Swerock. Hiermee wil het bedrijf tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar transport met minder lawaai en[…]

20/10/2020 | TransportInnovatie
Volkswoningbouw Herent plaatst zonnepanelen op sociale woningen

Volkswoningbouw Herent plaatst zonnepanelen op sociale woningen

Insaver plaatst 527 zonnepanelen op dak Leuvens KBC-gebouw

Insaver plaatst 527 zonnepanelen op dak Leuvens KBC-gebouw

Vandenbussche test eerste mobiele stadsbatterij

Vandenbussche test eerste mobiele stadsbatterij

Meer artikels