Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen moet veel sneller renoveren

Vlaanderen moet veel sneller renoveren

Er kan veel geld worden bespaard met energiebesparende ingrepen tijdens renovaties. In veel woningen wordt vandaag enorm veel energie verloren omwille van de gebrekkige dak-, vloer-, muur- en glasisolatie. Europa wil tegen 2050 alle woningen geïsoleerd zien. Maar om dat doel te halen, moet het renovatiepercentage in Vlaanderen meer dan verdrievoudigen, van jaarlijks 0,7% nu tot 2,3%. Dat verklaarde Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom tijdens de eerste Batibouwdag.

Om de renovatiegraad op te trekken, werd eind vorig jaar een engagementsverklaring voor een Renovatiepact ondertekend. Ruim dertig sectoren en organisaties, ondergebracht in verschillende werkgroepen, moeten tegen juni een actieplan uitwerken om dat doel te bereiken. Wellicht worden bepaalde premies omgevormd, maar het is absoluut niet de bedoeling de premies te verminderen, aldus minister Turtelboom.

Met het thema 'start to renovate' speelt ook Batibouw in op het toenemende belang van renoveren in de bouwwereld.

Via energiebesparende ingrepen in een woning kan de Vlaming de energiefactuur fel doen zakken. Er zijn 3 miljoen woningen in Vlaanderen, waarvan de helft ouder is dan 40 jaar. Momenteel wordt van die 3 miljoen Vlaamse woningen slechts 0,7% per jaar gerenoveerd.

Het doel van de Vlaamse overheid is een sterke verhoging van de renovatiegraad van het Vlaamse woningpatrimonium te bereiken. Het is mogelijk om dit percentage sterk te verhogen door de bestaande woningen te na-isoleren. Zo wordt de economische activiteit van de brede bouwsector gestimuleerd, waardoor de werkgelegenheid en de economische groei een positieve evolutie zullen doormaken.

Voordelen

De minister somde de voordelen van een aantal energiebesparende maatregelen op, die niet enkel van financiële aard zijn, maar ook een meerwaarde opleveren inzake comfort en woonkwaliteit. De kostprijs van een goede dakisolatie, die nu nog ontbreekt in een kwart van de woningen, is dankzij premies en een fiscaal voordeel terugverdiend in amper 2,5 jaar.

Hetzelfde verhaal geldt voor bv. muurisolatie. Die ontbreekt in meer dan de helft van de woningen. Het duurt geen zes jaar vooraleer die investering is terugverdiend. Daarnaast zijn er nog heel wat andere mogelijkheden, zoals de plaatsing van hoogrendementsglas, vloer­isolatie, de installatie van een gascondensatieketel, enz. Samen zorgen die maatregelen er voor dat de energieprestatie van onze woningen wordt geoptimaliseerd tot het bijna-energieneutrale (ben) niveau.

Energielening

Wie het financieel minder breed heeft, kan bovendien een beroep doen op premies en de Vlaamse energielening die sinds 1 januari in werking trad. Tot nog toe werden 363 leningen gesloten, waarbij opvallende verschillen tussen de Vlaamse provincies merkbaar zijn. Koploper is Antwerpen met 159 leningen, gevolgd door West-Vlaanderen (66), Oost-Vlaanderen (51), Limburg (48) en Vlaams-Brabant (39). De gemiddelde lening bedraagt 3.700 '. 307 energieleningen werden afgesloten aan 2% interest, de overige 56 aan 0%.

Energiebesparende ingrepen leveren onrechtstreeks ook belastingverminderingen op. Vandaag zijn de energieprijzen vrij laag; maar wie tijdig isoleert wapent zich ook tegen latere prijsstijgingen. Annemie Turtelboom raadt aan eerst te investeren in dakisolatie, omdat langs het dak de meeste warmte verloren gaat. Dan volgen muur-, glas-, vloer­isolatie en verwarming. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten