Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen krijgt nieuwe velodroom

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen krijgt nieuwe velodroom

© ©AboutLife - stock.adobe.com

Vlaams minister van Sport Ben Weyts en vzw Sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder hebben hun ambitieuze plannen ontvouwd voor een gloednieuw sportcomplex in Heusden-Zolder. In de nieuwe velodroom zullen internationale kampioenschappen kunnen georganiseerd worden. Het financieringsmodel is rond en er is een consortium aangeduid om de plannen uit te voeren tegen 2023. Het prijskaartje bedraagt ruim 21 miljoen €.
De wielersport zit stevig verankerd in het Vlaamse dna, maar toch heeft Vlaanderen op dit moment slechts twee overdekte wielerpistes, allebei in Gent, waarvan er nog maar één voldoet aan de UCI-normen voor EK’s en WK’s. Er wordt al jarenlang gesproken over de bouw van een nieuwe wielerpiste in Heusden-Zolder, maar dit project had veel voeten in de aarde. Zo was het lange tijd niet eenvoudig om de financiering rond te krijgen.
 
Vlaams minister van Sport Ben Weyts en vzw Sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder hebben nu het consortium Wielerdroom aangeduid om het ambitieuze project te realiseren tegen 2023. Het financieringsmodel is rond en de plannen zijn klaar voor een sportcomplex van ruim 15.000 m². Het wordt een trainingscentrum voor het baanwielrennen. Behalve de overdekte wielerpiste komt er ook een middenplein van 3.000 m² met vier sportunits, een  topgymnastiekhal van 1.000 m², een tribune met een capaciteit van 2.000 personen en een medisch centrum. Ook G-sporters zullen er terecht kunnen. Het opzet is om nog dit jaar de bouwvergunning te kunnen krijgen zodat de werken op het terrein volgend jaar kunnen starten.
 
“Dit wordt een prachtig nieuw uithangbord voor Vlaanderen en voor onze wielersport”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Deze topsportinfrastructuur zal internationale uitstraling hebben. Elke wielergekke Vlaming zal er zijn hartje kunnen ophalen. Deze velodroom wordt een trekpleister en de locatie van nog vele legendarische overwinningen. We investeren volop in onze sportieve toekomst.”
 
De bouwploeg bestaat uit AVAPartners-Architects & Planners (die ook de wielerpistes in Gent en in Roubaix hebben ontworpen), DBV-Architecten Multiprofessionele Architectenvennootschap, Vanhout, Houben, Sweco, Machiels Buidling Solutions en Velotrack International FZE (met referenties als de wielerpiste in het Zwitserse Grenchen).
 
Het prijskaartje bedraagt ruim 21 miljoen €. De Vlaamse overheid neemt het leeuwendeel van de ‘life cycle cost’ voor zijn rekening. Vlaanderen investeert  6 miljoen € in de bouw van deze nieuwe topsportinfrastructuur en zal jaarlijks nog eens tot 1,3 miljoen € op tafel leggen voor de exploitatie. Ook de gemeente Heusden-Zolder, LSM (Limburg Sterk Merk), Cycling Vlaanderen, de Koninklijke Belgische Wielerbond, vzw Cycling Friends en de Nationale Lotterij investeren in dit project.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

In Leuven werd het nieuwe kinderdagverblijf DoRemy officieel geopend in aanwezigheid van Bieke Verlinden (voorzitter Zorg Leuven), Carl Devlies (schepen van Financiën en Ruimtelijk Beleid), Veronique Houben (aannemer),[…]

16/09/2021 | Leuvenoverheidsopdracht
Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Bouw nieuwe Europese school in Haren in voorbereiding

Bouw nieuwe Europese school in Haren in voorbereiding

17,9 miljoen € investeringssteun voor WoninGent

17,9 miljoen € investeringssteun voor WoninGent

Meer artikels