Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

De gevel en het dak van het burgerhuis De Vier Gekroonden in Lier worden gerestaureerd.

De Vlaamse overheid zet het licht op groen voor verschillende restauratieprojecten in de provincie Antwerpen. Voor al de projecten samen wordt een subsidie van ruim 960.485 € toegekend. Hierna vind je een bondig overzicht van de negen geselecteerde projecten.
“De wieken van de stenen korenwindmolen van het bovenkruiertype worden gerestaureerd, de molen wordt opnieuw geschilderd en krijgt nieuwe molenzeilen. De werken omvatten de volledige restauratie van het gevlucht na stormschade, waardoor de molen weer maalvaardig zal zijn”, laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten.
 
De molen wordt ook wel Stenen Molen genoemd om deze te kunnen onderscheiden van de houten standerdmolen die zich buiten het dorp bevond tot 1940 toen die molen afbrandde. Voor de restauratie is een premie van 51.823,07 € toegekend.
 
Parochiekerk Mechelen
 
De gotische parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle krijgt nieuwe goten. De parochiekerk werd in de veertiende en vijftiende eeuw gebouwd, op de plaats waar vermoedelijk de eerste parochiekerk van Mechelen stond. De toren bevat een volledige beiaard met 49 klokken. Bovendien kan je in de Dijlekerk uitzonderlijke kunstschatten ontdekken.
 
Ook het veertiende-eeuwse beeld 'Onze-Lieve-Vrouwe-met-de-scheve-lee' is een echte blikvanger. Het is het enige vrijstaande beeld in Mechelen uit die periode en dankt zijn naam aan de typerende stand van de heup van Maria. Voor de restauratie is een premie van 175.000 € toegekend.
 
Cellebroedersklooster Mechelen
 
De gevelsluiting van het binnenhof en de voorgevel van het in 1985 beschermde klooster worden hersteld. “Kloosterorde De Cellebroeders was één van de vele ordes die zich na de godsdienstproblemen in de zestiende eeuw vestigden in Mechelen. Zij verzorgden er de zieken, krankzinnigen en pestlijders.
 
Na de ontruiming tijdens de Franse periode namen de zusters franciscanessen deze taak over. Na een grondige restauratie heeft de vzw Emmaüs er sinds 2005 zijn maatschappelijke zetel. Voor de restauratie is een premie van 125.000 € toegekend.
 
Kasteel Tivoli Mechelen
 
De stad Mechelen plant hoogdringende exterieurwerken aan het kasteel Tivoli dat zijn naam kreeg door een bezoek van de eigenaar aan het Italiaanse dorpje Tivoli nabij Rome. Kasteel Tivoli werd in 1802 opgetrokken als buitenverblijf in opdracht van brouwer Corneille Scheppers en respectievelijk in 1904 en in 1922 vergroot met zijvleugels.
 
Het kasteel is sinds 1997 beschermd en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt als ‘meeting place’. Het kasteel heeft enkele feestzalen en een restaurant. Voor deze restauratie is een premie van 93.139,78 € toegekend.
 
Kloostercomplex Arendonk
 
Het omgevallen gedeelte van de tuinmuur van het klooster Sint-Agnetendal wordt gereconstrueerd. Dit klooster werd in 1717 gesticht door een aantal zusters uit klooster Agnetendal te Dommelen in Nederland. In 2002 verlieten de laatste zusters Sint-Agnetendal en verhuisden naar hun stichting in Herentals.
 
In 2017 werden in de kloostertuin de eerste sociale huurwoningen gebouwd en in gebruik genomen. Het klooster zelf wordt herbestemd als een cohousing-project met 26 wooneenheden. De tuin wordt toegankelijk voor het publiek. Voor deze restauratie is een premie van 50.055,95 € toegekend.
 
Parochiekerk Oud-Turnhout
 
De daken, zolders en de gevels van de parochiekerk Sint-Antonius Abt worden gerestaureerd. De neoromaanse kerk dateert uit 1891-1893, naar een ontwerp van architect P.J. Taeymans. Elk jaar in januari vindt in Oosthoven een folkloristisch gebruik plaats, namelijk de verering van Sint-Antonius.
 
Na een misviering vindt voor de kerk een zegening plaats van voertuigen, paarden en honden en worden de offergaven per opbod verkocht. Voor deze restauratie is een subsidie van 172.397,54 € toegekend.
 
Kasteel Heist-op-den-Berg
 
Het dak van het kasteel kasteel Ter Laeken in neo-Vlaamse  renaissance-stijl wordt gerestaureerd. Het beschermd kasteel was sinds de zeventiende eeuw in handen is van de familie della Faille maar werd in 2018 in erfpacht overgenomen door Kempisch Landschap die het kasteeldomein samen met de gemeente openstelde voor het publiek. Voor deze restauratie is een premie van 53.724,85 € beschikbaar.
 
Burgerhuis Lier
 
Huis 'De Tiber' aan de Werf in Lier dankt zijn naam aan de vliet die door het gebouw overkluisd wordt. De voormalige graanopslagplaats van de 'Brouwers Maetschappij Cels-Bogaerts', opgericht rond 1796, werd rond 1830 verbouwd tot houtmagazijn. In 1978 werd het pand beschermd als monument. Recent werd het complex vrij ingrijpend gerenoveerd en herbestemd tot woonresidentie. Voor deze restauratie is een subsidie van 89.344,72 € toegekend.
 
Fort Puurs-Sint-Amands
 
Het fort van Liezele werd in de periode 1909-1914 gebouwd als uitbreiding van de tweede verdedigingsgordel van Antwerpen en is door samenloop van omstandigheden nog vrij intact bewaard. Door middel van een gefaseerde restauratie wordt de beschermde site reeds geruime tijd hersteld en geherwaardeerd.
 
“Voor deze restauratie is een premie van 150.000 € gegeven. Hiermee wordt het interieur aangepakt en de dakbedekking van de gebouwvleugel tussen keelgebouw en frontgebouw van het fort gerestaureerd. De dakwerken zijn noodzakelijk om verdere waterinfiltratie en gevolgschade aan de onderliggende ruimten te verhinderen”, aldus minister Diependaele.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

De Damiaansite, gelegen voorbij de Sint-Antoniuskapel op het Pater Damiaanplein ligt enigszins verborgen in hartje Leuven. Achter de historische gevels langs het Damiaanplein, de Ramberg en de Sint-Antoniusberg gaan een klooster met een[…]

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Meer artikels