Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen investeert in 123 schoolgebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen investeert in 123 schoolgebouwen

In Pepingen realiseert Vrije Basissschool Harten Troef een nieuwbouw dankzij de subsidie.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert 12,5 miljoen € in 123 scholenbouwprojecten. Er gaat 8,8 miljoen € naar enkele grotere werken, zoals een volledige nieuwbouw. De overige 3,7 miljoen € gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken zoals de modernisering van bestaande schoolgebouwen.
 

 

Vanwege de coronacrisis staan veel klaslokalen leeg, maar Vlaanderen blijft investeren in schoolgebouwen. Schoolbesturen uit het gesubsidieerde onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun krijgen. “Deze regeerperiode trekken we een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal investeren we 3 miljard € in schoolinfrastructuur”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We focussen in de komende jaren vooral op het secundair onderwijs, waar de noden het hoogst zullen zijn. Maar we blijven ook oog hebben voor de noden in het basisonderwijs”.
 
Weyts investeerde in maart via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) ruim 12,5 miljoen € aan scholenbouwprojecten uit het gesubsidieerde onderwijs. Het leeuwendeel (8,8 miljoen €) gaat naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw.
 
In de provincie Antwerpen gaat het geld naar 13 scholen. In Oost-Vlaanderen verwezenlijkt AGION investeringen in 18 scholen. In West-Vlaanderen gaat het om 12 scholen, in Vlaams-Brabant om 10 scholen en in Limburg om 6 scholen. In het Brusselse Gewest ten slotte krijgt de Vrije Basisschool Sint-Pieterscollege in Jette een flinke financiële duw in de rug voor de verbouwing van een voormalig fitnessgebouw.

Veel variatie

Er zit een rijke variëteit in de investeringen. Het Stedelijk Lyceum Lamorinière in Antwerpen kan rekenen op een bijkomende subsidie van 1,8 miljoen € voor de realisatie van een nieuwbouw, verbouwingswerken, omgevingswerken en eerste uitrusting. Het Sint-Jozefinstituut, het Sint-Jozefinstituut–Normaalschool en het Sint-Jozefscollege in Herentals voeren met een subsidie van 1,3 miljoen € samen renovatie - en uitbreidingswerken uit aan de bestaande campus. In Pepingen in Vlaams-Brabant realiseert de Vrije Basisschool - Harten Troef met een subsidie van 1,2 miljoen € een nieuwbouw.

De VIA in Tienen verbouwt met een subsidie van 711.000 € de kelderverdieping van een bestaand gebouw en plaatst een lift.
“Het is belangrijk dat we ook tijdens de coronacrisis blijven bouwen aan nieuwe scholen, want zo bouwen we aan de toekomst”, zegt minister Weyts. “We investeren in kwaliteitsvol onderwijs in kwaliteitsvolle infrastructuur. Ik ben blij dat we zeker in deze moeilijke periode goed nieuws kunnen brengen aan de leerlingen, leerkrachten en directies van deze scholen”.
 
Klik hier voor een gedetailleerd overzicht per provincie en het Brusselse Gewest

 

 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

De teams van Valens (Eiffage) haalden het contract binnen voor de bouw van het psychiatrisch centrum voor het Saint-Luc ziekenhuis en Valisana in Sint-Lambrechts-Woluwe, op de campus van de UCLouvain. De werken starten deze maand. Het gaat om[…]

17/09/2021 | Projectenoverheidsopdracht
UGent wil twee studentenhomes bouwen

UGent wil twee studentenhomes bouwen

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Meer artikels