Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen investeert 120 miljoen € in nieuwe onderzoeksinfrastructuur

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vlaanderen investeert 120 miljoen € in nieuwe onderzoeksinfrastructuur

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits maakt bekend dat 120 miljoen € wordt uitgetrokken voor investeringen in nieuwe onderzoeksinfrastructuur verspreid over heel Vlaanderen. Het gaat om 24 projecten van de vijf Vlaamse universiteiten en de kennisinstellingen Imec, Vito, Flanders Make en het Instituut Tropische Geneeskunde.
Zo komt er een onderzoekscentrum in Antwerpen rond duurzame chemie, een testboerderij in Vlaams-Brabant, een testomgeving voor geneesmiddelenproductie in Gent, een onderzoekslabo voor waterstof aan EnergyVille in Hasselt en een nieuw centrum voor digitalisering van de maakindustrie in Kortijk. De investering moet Vlaanderen versterken als innovatieve regio en past binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht, met focus op duurzaamheid, digitalisering en gezondheid.
 
Vlaams onderzoek, innovatie en wetenschap behoren tot de top. We doen het schitterend op vlak van micro-elektronica, we zijn dé biotech hotspot, vele van onze farmaceutische bedrijven zijn van wereldklasse en we behoren tot de innovatieleiders van Europa. Om deze positie te behouden en te versterken.
 
Vaak vinden ondernemers of kennisinstellingen echter geen geschikte omgevingen of de nodige expertise om innovaties te testen of onderzoek uit te voeren en zijn de bijhorende investeringen enorm duur. Daarom wordt nu fors geinvesteerd in nieuwe labo’s, onderzoekscentra, testomgevingen en nieuw onderzoeksapparatuur. Zo kunnen onderzoekers en ondernemers gemakkelijker samenwerken rond nieuwe producten, ideeën of innovaties.
 
De nieuwe onderzoeksinfrastructuren bestrijken verschillende sectoren zoals de Vlaamse bouwsector, de chemische en farmaceutische sector, de gezondheidszorg, de agro- en voedingsindustrie, de bio-economie en de Vlaamse maakindustrie. Crevits beseft dat een innovatieve regio nieuwe talenten en bedrijven aantrekt en innovaties internationaal weet te vermarkten, wat vervolgens voor meer werkgelegenheid zorgt. Door in te zetten op onderzoek en innovatie ontstaan bovendien duurzame en klimaatgerichte oplossingen voor de hele samenleving.

Antwerpen

De 24 projecten zijn verspreid over heel Vlaanderen en variëren rond de thema’s duurzaamheid, digitaal en gezondheid. Antwerpen krijgt er twee nieuwe onderzoekscentra bij waaronder het vaccinopolis en het BlueApp-gebouw. De bouw van het vaccinopolis is al aan de gang met steun van de federale overheid. De Vlaamse regering voegt daar nu 4 miljoen € aan toe voor de onderzoeksinfrastructuur nodig voor het testen van kandidaat-vaccins en voor het creëren van labo’s waar bedrijven, kennisinstellingen, ziekenhuizen en overheden projecten kunnen uittesten rond pandemiebestrijding.
 
In de haven van Antwerpen komt het nieuwe BlueApp-gebouw dat laboruimtes ter beschikking zal stellen, inclusief toestellen voor onderzoek naar meer duurzame chemie. De keuze voor de Blue Gate Antwerp site is een strategisch bewuste keuze van de UAntwerpen, aangezien het gebouw in het hart van de chemische industrie ligt. Antwerpen is de tweede grootste chemische cluster ter wereld.

Vlaams-Brabant

In het Vlaams-Brabantse Lovenjoel zal de KU Leuven een testboerderij bouwen met de naam ‘TRANSfarm’. Er zullen 100 hectare aan testvelden ter beschikking zijn en infrastructuur voor verschillende soorten onderzoek naar nieuwe waardeketens. De boerderij zal ook proefstallen voor varkens, pluimvee, herkauwers en eenhoevigen bevatten.
 
De focus zal er liggen op de circulaire bio-economie met de bedoeling om landbouwers, industrie en onderzoekers te verenigen, zodat meer duurzame teeltsystemen of verdienmodellen kunnen onderzocht worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over het onderzoeken van de duurzaamheid en rendabiliteit van bepaalde gewassen of dieren.
 
Ook krijgt de KU Leuven steun om een nieuwe technologie te ontwikkelen die het mogelijk maakt om elke cel in een (kanker)weefsel gedetailleerd in kaart te brengen. Daarmee zou men bepaalden ziektes beter kunnen voorspellen en meer efficiëntere behandelingen kunnen voorstellen.

Limburg

In Limburg zal EnergyVille en de UHasselt een ‘Green Hydrogen Lab’ uitbouwen voor onderzoek naar waterstoftechnologie. Samen met een nieuwe onderzoeksgroep wil men innovaties realiseren om de kostprijs voor groene waterstofproductie te doen dalen, zodat we onze ecologische voetafdruk kunnen verminderen in de transitie naar een duurzame industrie en samenleving.
 
Een andere project van de UHasselt wil bijdragen aan de digitale transformatie van de Vlaamse industrie. Daarvoor zijn nieuwe softwaretools nodig en zal er een state-of-the-art infrastructuur gebouwd worden. Het is de bedoeling dat diverse ondernemingen er terecht kunnen om digitale technologieën op het vlak van landbouw, productie, biotech, farma,… uit te testen.
Het project draagt de naam MAXVR-INFRA en staat voor de belangstelling binnen bedrijven voor het gebruik van Mixed Reality (MR), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) of eXtended Reality (XR).

Oost-Vlaanderen

Op de site van het UZ Gent komt een nieuwe testomgeving voor de farmaceutische sector. Er wordt geïnvesteerd in 3.300 m² aan cleanrooms, laboruimtes en kantoren. Verder investeert de UGent in een kapitaalintensieve technologie en een ‘High True lab’ die het toelaten om een grote reeks van experimenten tegelijk uit te voeren. Daardoor zullen geneesmiddelen sneller geproduceerd kunnen worden.
 
De VUB opent een nieuw opleidings- en onderzoekscentrum voor studenten, onderzoekers en bedrijven die zich er kunnen bijscholen rond fotonica. Dat is de verzamelnaam voor technologieën die werken op basis van licht. Denk aan (infrarood)camera’s, beeldschermen en leds.

West-Vlaanderen

In Kortrijk komt een derde centrum voor toptechnologisch onderzoek van Flanders Make met focus op digitalisering. In het nieuwe gebouw met een omvang van 6.000 m² zullen ondernemingen er vanaf volgend najaar de nieuwste industrie 4.0 technologieën en productieprocessen kunnen uittesten. Flanders Make helpt zo bedrijven uit de maakindustrie om de noodzakelijke omschakeling naar slimme, digitale fabrieken van de toekomst te realiseren.
 
“We willen met Vlaanderen tot de top vijf van de innovatieve regio’s van Europa behoren. Daarom moeten we onze excellente wetenschap en innovatie blijven ondersteunen. Met nieuwe onderzoeksinfrastructuur pakken we niet alleen de grote uitdagingen van onze samenleving aan. We versterken Vlaanderen tegelijk als ware aantrekkingspool voor bedrijven. We beseffen te weinig hoeveel baanbrekende innovaties of onderzoeken er onder onze neus plaatsvinden. Wij behoren tot de wereldklasse. Toonaangevende bedrijven als Johnson & Johnson, CNH Industrial en Nokia settelen zich hier niet zomaar”, besluit minister Crevits.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend. Vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand dat vóór 2001 werd gebouwd, een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Volgens OVAM zouden in[…]

28/04/2022 | AsbestVlaamse Regering
Informatie bij overstromingen of droogte

Informatie bij overstromingen of droogte

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Meer artikels