Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen en Brussel indexeren kilometerheffing op 1 juli

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen en Brussel indexeren kilometerheffing op 1 juli

In Vlaanderen en Brussel gelden vanaf donderdag 1 juli nieuwe tarieven voor de kilometerheffing. Het gaat om een indexaanpassing. De tarieven zijn van toepassing op alle Belgische en buitenlandse vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa (mtm) van meer dan 3,5 ton en opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode BC.
Viapass, de overheidsinstantie die sinds 1 april 2016 de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton controleert en coördineert, meldt dat er op 1 juli geen betalende tolwegen bij komen. De tarieven voor de kilometerheffing in Wallonië werden reeds op 1 januari geïndexeerd.
 
De software van de obu’s (on board units) van de zes dienstverleners die geaccrediteerd zijn voor de kilometerheffing in België wordt automatisch geüpdatet met de nieuwe tarieven. De zes dienstverleners zijn momenteel Axxès, Eurotoll, Satellic, Telepass, Toll4Europe en Total Marketing Services.
 
Een obu is een toestel in een vrachtwagencabine dat het aantal gereden kilometers op betalende tolwegen registreert. In België of in het buitenland ingeschreven vrachtwagens en opleggertrekkende voertuigen moeten op de openbare weg in de drie gewesten altijd met een ingeschakelde obu rijden.
 
Het bedrag per gereden kilometer op betalende tolwegen hangt af van drie factoren: het gewest waar de weg ligt, de mtm en de Euro-emissienorm van het voertuig. De kilometerheffing hanteert drie mtm-categorieën (meer dan 3,5 ton tot 12 ton, meer dan 12 ton tot 32 ton, en meer dan 32 ton) en zeven Euronormen (van de meest vervuilende Euro 0-norm tot de meest milieuvriendelijke Euro 6-norm). Hoe hoger de Euronorm van het voertuig en hoe lager zijn mtm, hoe voordeliger het tarief per gereden kilometer.
 
Viapass controleert tevens de operationaliteit van de kilometerheffing en de goede werking van de infrastructuur. De organisatie waakt er eveneens over dat de geld- en gegevensstromen correct verlopen, zorgt voor de coördinatie tussen de serviceproviders en staat in voor de gezamenlijke communicatie van de overheid over de kilometerheffing.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Drie alternatieven voor herinrichting ring rond Brussel

Drie alternatieven voor herinrichting ring rond Brussel

Er is een nieuwe stap gezet in het herinrichtingsproject van de ring rond Brussel. Voor het noordelijke deel van de ring, tussen de verkeerswisselaars van Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe, liggen nu nog drie alternatieven op tafel. Eind[…]

19/05/2021 | VlaanderenBrussels Gewest
Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaamse regering wil financiële impact planschaderegeling nagaan

Vlaamse regering wil financiële impact planschaderegeling nagaan

Vlaanderen strijdt tegen illegale boorbedrijven

Vlaanderen strijdt tegen illegale boorbedrijven

Meer artikels