Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen en Aquafin investeren in vijf afvalwaterzuiveringsprojecten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaanderen en Aquafin investeren in vijf afvalwaterzuiveringsprojecten

© Matthias Buehner

De Vlaamse regering investeert 11,29 miljoen euro in vijf bedrijfsprocessen die in de toekomst gezuiverd rioolwater zullen gebruiken als waterbron voor proces- of drinkwater. Dat gebeurt samen met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties. 

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) lanceerde in februari een projectoproep om het hergebruik van water te verhogen bij ondernemingen. Er kwamen veertien aanvragen binnen. Daarvan werden er nu vijf geselecteerd. Samen zullen ze na uitvoering goed zijn voor een jaarlijks hergebruik van 33,3 miljoen m³ gezuiverd effluentwater in Vlaanderen. Daarvan zal 1,5 miljoen m³ hergebruikt worden voor drinkwater en 31,8 miljoen m³ voor proceswater, zoals leidingwater en grondwater.
 
Het project met de grootste impact is de zuivering van het Antwerpse rioolwater dat vervolgens terechtkomt bij de bedrijven in het Antwerps havengebied. De bedoeling is dat grote hoeveelheden gezuiverd afvalwater als proceswater aan die bedrijven geleverd worden. Hiermee wordt 20 miljoen m³ water bespaard dat anders wordt opgepompt uit het Albertkanaal.
  
In Langemark-Poelkapelle vervangt Milcobel een aanzienlijk deel van zijn drinkwater, dat het momenteel gebruikt in bedrijfsprocessen, door gezuiverd afvalwater. In Sint-Truiden realiseert De Watergroep samen met Bosaq een extra drinkwaterbron voor de regio. In Harelbeke en Ieper zuivert Ekopak afvalwater om aan de omliggende industrie te leveren. 
 
Het waterbedrijf Farys focust zich samen met De Watergroep op de verdere zuivering van Aalsters afvalwater tot drinkwater. Via een pijpleiding wordt dat drinkwater getransporteerd naar West-Vlaanderen. Het bijkomende drinkwater wordt in de winter als reserve ondergronds opgeslagen, voor latere terugwinning en gebruik. In de zomer helpt die reserve om bijvoorbeeld voldoende drinkwater aan de kust te garanderen.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels