Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen Circulair verwelkomt waterprojecten

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vlaanderen Circulair verwelkomt waterprojecten

© ©alexlmx - stock.adobe.com

Vlaanderen Circulair en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) lanceren een projectoproep om innovatieve en waardevolle circulaire economieprojecten te ondersteunen. Het projectfonds heeft 4,9 miljoen € beschikbaar en staat ook open voor circulair watergebruik met als thema’s de circulaire stad en circulair ondernemen. De uiterste datum voor indiening is woensdag 4 september om 12 uur.

De circulaire economie is één van de zeven ‘transitieprioriteiten’ van de Vlaamse regering. Vanuit de OVAM zal Vlaanderen Circulair deze omslag aanwakkeren. De subsidies van Vlaanderen Circulair zijn bestemd voor (partnerschappen van) lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen, organisaties en burgers. Ze moedigen tevens samenwerkingen met andere partijen in de keten aan, van de producent naar de consument en terug. In totaal kregen bij voorgaande edities reeds 135 projecten steun van Vlaanderen Circulair.

Bij deze oproep zoekt men projecten die als experimenteel, demonstratie- en disseminatieproject kunnen dienen op het vlak van:

De circulaire stad, waarbij we efficiënter omgaan met grondstoffen, materialen, energie, water, ruimte en voedsel door kringlopen slim te sluiten en de circulaire economie te verankeren in het denken en doen van stedelijke bestuurders, organisaties, ondernemers en burgers;

Circulair ondernemen, waarbij we nieuwe technologieën, tools of businessmodellen (pay per use, deeleconomie, …) voor de circulaire economie uitproberen in de realiteit, bij voorkeur met een goede betrokkenheid van andere spelers in de keten.

Deze subsidies dienen niet voor de financiering van zuivere productinnovaties. Elementen van maatschappelijke innovatie en acceptatie maken deel uit van de evaluatie. Vlaanderen Circulair (OVAM) subsidieert tot 80% van een project, met een maximum van 100.000 €. Voor grotere projecten kan een deelbegroting worden opgesteld voor het stuk dat men wil laten subsidiëren.

De projecten starten na goedkeuring in 2019 en moeten afgerond worden vóór 31 december 2021. Het gesubsidieerde project kan deel uitmaken van een ruimer project, dat langer loopt. Meer details vind je op de website vlaanderen-circulair.be.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Circulaire economie is in opmars in de bouwsector

Circulaire economie is in opmars in de bouwsector

Zoals je tegenwoordig een wasmachine ‘per wasje’ kunt huren, schakelen ook almaar meer bouwbedrijven over naar circulaire verkoopmodellen. Materialen die na verloop van tijd vervangen of onderhouden moeten worden, zoals[…]

Circulaire bedrijven zijn beter bestand tegen economische schokken

Circulaire bedrijven zijn beter bestand tegen economische schokken

'Zodra de viruscrisis voorbij is moeten we de klimaatcrisis aanpakken'

'Zodra de viruscrisis voorbij is moeten we de klimaatcrisis aanpakken'

Roompot-park in Hechtel-Eksel wordt CO2-negatief

Roompot-park in Hechtel-Eksel wordt CO2-negatief

Meer artikels