Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaanderen bundelt gegevens in burgerprofiel

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vlaanderen bundelt gegevens in burgerprofiel

© Konstantin Hermann

De Vlaamse overheid lanceerde zopas ‘Mijn burgerprofiel’, een plugin voor digitale (overheids)diensten die voor elke burger een persoonlijk overzicht biedt van alle officiële gegevens en documenten uit alle bestuursniveaus. Vlaanderen wil tegen 2020 alle administratieve transacties via een virtueel en digitaal loket laten verlopen. Mijn Burgerprofiel moet daarin een essentiële rol vervullen en is momenteel reeds beschikbaar bij enkele organisaties. Bij andere is de integratie van Mijn Burgerprofiel lopende.

Mijn Burgerprofiel is een project van Informatie Vlaanderen en moet de digitalisering van de Vlaamse overheid een boost geven, zowel intern als extern. In plaats van elke dienst of agentschap zijn eigen gegevens te laten gebruiken, worden die gecentraliseerd in het burgerprofiel. Dat is één systeem waarbij de burger centraal staat in plaats van overheidsdiensten waar burgers telkens opnieuw gegevens moeten opvragen of invoeren.

Op dit moment bevat Mijn Burgerprofiel onder meer al gegevens over diploma’s, studietoelagen, kinderbijslag, woning, gezin en loopbaan. Naarmate meer overheidsdiensten zich aansluiten, zal dat profiel geleidelijk meer informatie gaan bevatten. Vervolgens kunnen overheidsdiensten, publiek-private diensten en steden en gemeenten in Vlaanderen Mijn Burgerprofiel integreren in hun eigen digitale diensten.

Het profiel is geen Vlaamse variant op Itsme. Dit laatste is een toegangssysteem, Mijn Burgerprofiel is een soort paspoort waar alle data die de Vlaamse overheidsdiensten over je hebben, wordt gebundeld. Technisch steunt Mijn burgerprofiel op AWS (Amazon Web Services), een zogenaamde cloud provider. Het profiel zelf bevat volgens de overheid geen privacygevoelige data, maar is eerder een verzameling van koppelingen die vanuit verschillende diensten samenkomen. De datagegevens worden door de Vlaamse overheid zelf bewaard en bewaakt.

Alle niveaus

Mijn Burgerprofiel is opgezet als een online profielpagina waar burgers hun persoonlijke gegevens terugvinden die bij de overheid bekend zijn op Vlaams, federaal en lokaal niveau. Gebruikers kunnen van daaruit ook doorlinken naar specifieke e-loketten. Vandaag zitten veel persoonsgegevens verspreid over verschillende instanties en beleidsniveaus. Mijn Burgerprofiel zorgt ervoor dat iedere gebruiker in de toekomst bij het invullen van aanvragen alle info bij de hand zal hebben. Dat betekent minder vergissingen en ontbrekende documenten en moet voor de administratie leiden tot efficiëntiewinst.

Mijn Burgerprofiel is in Genk en Kortrijk reeds live of deelt al data. In de volgende steden en gemeenten is de integratie lopende: Aalter, Brasschaat, Brugge, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Ieper, Kaprijke, Lokeren, Mechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Puurs, Roeselare, Sint-Amands, Sint-Niklaas, Tervuren, Zemst en Zomergem

Overheidsdiensten waar Mijn Burgerprofiel live is en/of waar reeds data worden gedeeld, zijn: het Agentschap Natuur en Bos, het Agentschap Integratie en inburgering, het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties & Studietoelagen (AHOVOKS), het Agentschap voor onderwijsdiensten, Informatie Vlaanderen, het Departement Werk en sociale Economie, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en het Rijksregister.

Overheidsdiensten waar de integratie lopende is: het departement Omgeving, het departement Kanselarij en Bestuur, Kind en Gezin, het Agentschap Onroerend Erfgoed, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, Wonen Vlaanderen, het Vlaams Energieagentschap, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Algemene Administratie van de PatrimoniumDocumentatie (AAPD), het Agentschap Binnenlands Bestuur, het departement Cultuur, Jeugd en Media, de Databank Akten Burgerlijke Stand (DABS) en E-Box.

Volgens de recentste cijfers (2017) beschikt in België 30% van de inwoners tussen 16 en 74 jaar over gemiddelde algemene digitale vaardigheden, 27% heeft weinig vaardigheden en 31% heeft gevorderde vaardigheden. 86% van de Belgische gezinnen beschikt over een internetverbinding. 9,8% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar heeft nog nooit gebruik gemaakt van het internet. 38% van de inwoners gebruikt een opslagruimte in de cloud voor particuliere doeleinden.

55% van de burgers heeft ooit al van het internet gebruikgemaakt voor zijn betrekkingen met overheidsinstanties; 37% heeft via het internet al eens ingevulde formulieren gestuurd naar overheidsdiensten. Daarmee staat België op de tiende plaats in de Europese Unie.

In 2017 steeg het aantal bezoeken aan de site mypension.be van 52.517 unieke bezoekers in januari-februari tot 888.704 in november-december. De facturen die de autoriteiten in het kader van de elektronische b2g-facturering (business-to-government) heeft ontvangen, zijn gestegen met 275 % in de loop van twaalf maanden: van 8.267 in november-december 2016 tot 30.967 in november-december 2017.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Drie alternatieven voor herinrichting ring rond Brussel

Drie alternatieven voor herinrichting ring rond Brussel

Er is een nieuwe stap gezet in het herinrichtingsproject van de ring rond Brussel. Voor het noordelijke deel van de ring, tussen de verkeerswisselaars van Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe, liggen nu nog drie alternatieven op tafel. Eind[…]

19/05/2021 | VlaanderenBrussels Gewest
Vlaanderen en Brussel indexeren kilometerheffing op 1 juli

Vlaanderen en Brussel indexeren kilometerheffing op 1 juli

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaamse regering wil financiële impact planschaderegeling nagaan

Vlaamse regering wil financiële impact planschaderegeling nagaan

Meer artikels