Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse schilders-decorateurs zetten vooral in op kwaliteit

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse schilders-decorateurs zetten vooral in op kwaliteit

© ©Tomasz Zajda - stock.adobe.com

De bikkelharde concurrentie van goedkopere buitenlanders en bijklussers, en de ermee gepaard gaande prijzendruk, zijn een serieuze bedreiging voor de schilder- en decoratiesector. Vooral voor de bedrijven mét personeel. Dat personeel wordt trouwens steeds moeilijker om te vinden. De sector heeft nood aan meer zogenaamde freelancers. Die bieden een antwoord op de groeiende vraag naar kwaliteit en flexibiliteit. Dat blijkt uit de jongste enquête van Bouwunie bij haar leden schilders-decorateurs.

De meerderheid van de ondervraagde schilder- en decoratiebedrijven heeft momenteel genoeg werk, maar 22% heeft te weinig opdrachten. Voor de volgende maanden ziet het er beter uit. 44% zegt meer opdrachten in het vooruitzicht te hebben. 6% geeft aan dat ze minder werk verwachten.

Gemiddeld rekenen de schilders-decorateurs voor een werkuur 39,21 € aan, exclusief materialen en btw. Een zelfstandige vraagt minder, een bedrijf met personeel meer. De loonkost weegt zwaar door. Voor 8 op de 10 is dat een correcte prijs. Maar velen zeggen dat deze vaak te hoog is voor de klanten en dat ze zichzelf hiermee dikwijls uit de markt prijzen.

De druk op de prijzen en de bikkelharde concurrentie zijn een serieuze bedreiging voor de toekomst, vooral dan bij de schilder- en decoratiebedrijven mét personeel. Ook de concurrentie van goedkopere buitenlandse bedrijven is voor de werkgevers een groot probleem. De overvloed aan regels en paperassen waarmee ze elke dag te maken hebben vult hun top drie van knelpunten aan. Daarnaast scoort ook het vinden van gekwalificeerd personeel hoog. Op plaats vijf staat de concurrentie van de doe-het-zelf-sector.

Bij de zelfstandigen staat dit dan weer op één en de concurrentie van goedkope buitenlanders op plaats twee. Sinds de bijkluswet en de afschaffing van de vestigingswet neemt de concurrentie alleen maar toe. Het is heel moeilijk opboksen tegen individuen die een minder hoge loonkost hebben, minder regels hebben of er zich gewoon niet aan houden. De schilder-decorateur tracht het verschil te maken met de kwaliteit van zijn werk. Andere factoren om de klant te overtuigen, zijn het geven van advies op maat en het snel en flexibel kunnen inspelen op de vragen van de klant.

Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, houdt ook een pleidooi voor meer freelancers in de bouw. “De schilders-decorateurs snakken naar een manier om soepeler te kunnen samenwerken. Met minder rompslomp en met minder strakke regeltjes. De freelancer past perfect in dit plaatje. Enerzijds zijn er steeds meer mensen die autonoom en flexibel willen werken, zonder meteen een hele onderneming met werknemers te ambiëren. En anderzijds hebben bedrijven nood aan goede, vlot inzetbare werkkrachten die hun vak kennen en vaak specialisten zijn”, weet hij.

Dat er schroom bestaat om voluit samen te werken met freelancers heeft te maken met de arbeidsrelatiewet. “Die is te streng voor onderaanneming in de bouw. Freelancers dreigen erdoor weggezet te worden als schijnzelfstandige. Terwijl het helemaal niet de bedoeling is om te frauderen of sociale regels te omzeilen. Niet door het bouwbedrijf-hoofdaannemer en niet door de zelfstandige-onderaannemer. De arbeidsrelatiewet moet dienen waarvoor ze echt bedoeld is: om manifeste en bewuste fraude, uitbuiting en sociale dumping te bestrijden. We moeten af van het idee dat elke zelfstandige in de bouw in een B2B-omgeving een schijnzelfstandige is. We vragen om de wet op de schijnzelfstandigheid of arbeidsrelatiewet dringend aan te passen.”

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Transport- en logistieke sector ziet omzet fors dalen

Transport- en logistieke sector ziet omzet fors dalen

De actuele viruscrisis slaat economisch en financieel diepe wonden, al verschillen de gevolgen per sector. De Federatie van Belgische Transporteurs (Febetra) maakt een stand van zaken op voor de transport- en logistieke sector. Daarvoor gebeurde[…]

Nieuwe voorzitter Confederatie Bouw Limburg

Nieuwe voorzitter Confederatie Bouw Limburg

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Fema: 'bouwhandel mag toonzalen en shops openen'

Fema: 'bouwhandel mag toonzalen en shops openen'

Meer artikels