Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse schilders-decorateurs zeggen ‘neen’ tegen onbelast bijklussen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse schilders-decorateurs zeggen ‘neen’ tegen onbelast bijklussen

Renata Vandevelde (r.), directeur van het Stedelijk Lyceum Cadix in Antwerpen, geeft uitleg over de schilderrichting in haar school, aan Tina De Smaele (tweede van r.), voorzitter van Bouwunie Schilders-Decorateurs en zaakvoerster van T-interiors uit Sint-Niklaas, en Wannes Staelens (tweede van l.), bewegingscoördinator van Bouwunie.

De Vlaamse schilders-decorateurs rekenen op de kwaliteit van hun werk om het verschil te maken met de concurrenten. De harde concurrentie, en de prijsdruk die daaruit voortvloeit, zijn grote knelpunten.

De werkgevers uit de sector hebben ook last van de vele regeltjes en het tekort aan vaklui. Het voorstel van de federale regering om bijklussers tot 500 € per maand te laten bijverdienen, zonder daarop belastingen of sociale bijdragen te hoeven betalen, zonder enige kwaliteits- of garantieverplichting naar de klant toe, vindt geen genade in hun ogen. Dit is oneerlijke concurrentie. Alle bouwwerken, waaronder schilderwerken, moeten uit deze regeling. Nog vóór ze wordt ingevoerd! Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie.

Enquête

Bouwunie organiseerde in februari een enquête bij de schilders en decorateurs om te peilen naar hun situatie, problemen en aandachtspunten. Dit laat toe de noden, kansen en uitdagingen voor de sector in kaart te brengen en te vergelijken met vorige jaren. De schilders-decorateurs voeren een mix van activiteiten uit waarbij binnen- en buitenschilderwerken, het plaatsen van wandbekleding en/of vloerbedekking de belangrijkste zijn. Vier op de tien verzorgt het gehele interieur en doet aan binneninrichting. 37% verkoopt ook zelf producten en materialen.

De Vlaamse schilder- en decoratiebedrijven hebben momenteel voldoende werk. De helft van hen verwacht meer werk in de eerstvolgende weken en maanden. Dat is beter dan de vorige jaren. De economie groeit en de schilder- en decoratiesector pikt haar graantje mee.

Meer werk betekent vaak ook meer nood aan samenwerking. Een trend die de jongste jaren toeneemt. 84% werkt al eens samen met andere schilder- of decoratiebedrijven, waarvan 31% op zeer regelmatige basis. 66% van de samenwerkers doet dat bij pieken in het werkvolume. 40% bij grote opdrachten die ze niet alleen aankunnen. 23% geeft specialisaties door.

Oneerlijke concurrentie

Toch zien de schilder- en decoratiebedrijven een aantal evoluties die de toekomst van de sector bedreigen. In de eerste plaats: de concurrentie. Die is er altijd al geweest, maar deze neemt steeds nieuwe vormen aan en drukt op de prijzen, en dus ook op de kwaliteit. Het gaat om concurrentie van buitenlandse zelfstandigen en bedrijven, van doe-het-zelvers en van fabrikanten en leveranciers die steeds meer ook de plaatsing of de uitvoering op zich nemen.

De deeleconomie, de vriendendiensten en nu het voorstel van de federale regering om bijklussers tot 500 euro per maand te laten bijverdienen zonder daarop belastingen of sociale bijdragen te hoeven betalen, en zonder enige verplichting van kwaliteit of garantie voor de klant, komen daar nog bij. “Dit is oneerlijke concurrentie”, zegt 78% van de schilders-decorateurs. Bij de zelfstandigen zonder personeel loopt dit percentage op tot 90%. Schilderwerken, en bij uitbreiding alle bouwwerken, moeten volgens de ondervraagden uit de regeling van het onbelast bijverdienen.

Behalve de harde concurrentie, en de prijsdruk die eruit voortvloeit, is en blijft de administratieve rompslomp een serieuze doorn in het oog. Ander knelpunt, voor de werkgevers dan, is het vinden van gekwalificeerd personeel.

Totaalpakket

Bij de vraag wat hun sterkste punt als schilder of decoratiebedrijf is om zich te onderscheiden van de concurrentie, verwijst 86% naar de kwaliteit van het afgeleverde werk. Ook het aanbieden van een totaalpakket en het geven van persoonlijk advies aan de klant zijn belangrijke sleutels tot succes.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Duco is al vier jaar Trends Gazelle

Duco is al vier jaar Trends Gazelle

Duco werd voor het vierde jaar op rij genomineerd als Trends Gazelle in de categorie Grote Ondernemingen. De specialist in ventilatie en zonwering wordt zo beloond voor zijn snelle groei en blijvende drang naar innovatie. Trends Magazine[…]

'Gebouwen moeten meegroeien en -krimpen met de woonbehoeftes'

'Gebouwen moeten meegroeien en -krimpen met de woonbehoeftes'

Argenta en ROB gaan verder onder koepelfirma Arlu

Argenta en ROB gaan verder onder koepelfirma Arlu

Blus- en sprinklerwater tanks, maatwerk via Deschacht

Publireportage

Blus- en sprinklerwater tanks, maatwerk via Deschacht

Meer artikels