Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse regering wil btw op nieuwbouw naar 6%

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse regering wil btw op nieuwbouw naar 6%

Om het verschil tussen de kosten van een nieuwbouw en de aankoop van een woning weg te werken zou de Vlaamse regering de btw op nieuwbouw willen verlagen van 21% naar 6%. In het regeerakkoord roept de Vlaamse regering de federale overheid ook op om het btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw te veralgemenen. De bouw- en vastgoedsector reageren positief op het voorstel.

Voor renovatiewerken geldt momenteel een btw-tarief van 6%. Ook voor nieuwe woningen die worden gebouwd na de sloop van een oude woning geldt een verlaagd btw-tarief van 6% op voorwaarde dat de bouw gebeurt in één van de 23 grotere Belgische steden. Vlaams minister-president Jan Jambon wil die lagere btw dus uitbreiden naar alle nieuwbouw.

Het financiële verschil tussen de aankoop van een woning en een nieuwbouwwoning is volgens Jambon te groot en dat heeft grotendeels te maken met de btw. Voor de leider van de Vlaamse regering moet het tarief zo snel mogelijk naar 6%, eventueel enkel voor de zogenaamde buitenschil, waaronder dus de muren, het dak, de deuren en ramen en de isolatie.

De bouw- en vastgoedsector reageren positief op het voorstel. Bouwunie is al jaren vragende partij om het btw-tarief voor nieuwbouw naar 6% te brengen en hoopt dat de nieuwe federale regering hier ook effectief werk van maakt. Bovendien kan het veralgemenen van het verlaagde btw-tarief voor nieuwbouw ook als enige en waardige compensatie gelden voor de afschaffing van de woonbonus.

Bouwunie vraagt wel om het verlaagd btw-tarief voor de volledige nieuwbouw mogelijk te maken en niet enkel voor een gedeelte ervan. Dit is nodig om eindelijk de discriminatie tussen nieuwbouw en verbouwing weg te werken. Zo wordt elke bouwheer, ongeacht hij kiest voor een nieuwbouw of een verbouwproject, hetzelfde voordeel gegund.

“Het woningpatrimonium in België voldoet nog vaak niet aan de moderne energie- en comforteisen en is bovendien ontoereikend om de verwachte bevolkingsaangroei op te vangen. Het is dus nodig dat werk wordt gemaakt van bijkomende, comfortabele, gezonde, en energiezuinige maar ook betaalbare woningen. Dit moet gebeuren via grondige renovatie, sloop en heropbouw maar ook via nieuwbouw. Een algemeen btw-tarief van 6% zou hierin een broodnodige steun zijn om de betaalbaarheid voor bouwers te garanderen. Het zal bovendien leiden tot meer werk en dus economische groei en meer jobs. We zijn zeer tevreden dat de Vlaamse minister-president deze vraag steunt", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) steunt de oproep van Jan Jambon eveneens. “Nieuwbouw is onlangs alweer benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties. De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw immers enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen”, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de BVS.

"Dit komt nog eens bovenop de ongelijke behandeling in btw. Vandaag betaal je 21% btw op nieuwbouw tegenover 6% bij een renovatie en toch wordt momenteel alleen gekeken naar een verlaging van de registratierechten. Dit terwijl we net de verduurzaming van alle woningen in ons land moeten stimuleren, nieuwbouw dus. Door het btw-percentage te verlagen, kunnen we deze situatie rechttrekken”, aldus Carrette;

De BVS toont zich daarnaast ook tevreden dat de Vlaamse regering snel werk wil maken van het vlotter laten verlopen van de vergunningsprocedures. “Vandaag is het zo dat projecten gemakkelijk twee tot vijf jaar vertraging oplopen door procedures die worden opgezet, met als enige doel vertraging te creëren. Daar moeten we van af. Dit kan perfect door procedures correct, maar ook sneller af te handelen", besluit de BVS-topman.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen is vrijwel heel Vlaanderen en vooral in de steden een grote maatschappelijke uitdaging. Het Sociaal Verhuurkantoor Mechelen en het stadsbestuur bundelen de krachten om daar structureel iets aan te doen. Tegen 2025 willen beide[…]

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Meer artikels