Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse regering teruggefloten, maar eigenaars van zonnepanelen krijgen toch compensatie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse regering teruggefloten, maar eigenaars van zonnepanelen krijgen toch compensatie

Er ontstond behoorlijk wat verontwaardiging toen eind vorige week bekend raakte dat gezinnen met zonnepanelen dan toch geen 15 jaar meer kunnen rekenen op de financiële voordelen van een terugdraaiende teller. Het Grondwettelijk Hof vernietigde de regeling die Vlaanderen ondanks negatieve adviezen in het voorjaar van 2019 toch uitwerkte.

 

De uitspraak heeft gevolgen voor ongeveer 101.000 gezinnen die investeerden in zonnepanelen en indirect wellicht ook voor de ongeveer 470.000 installaties die nog een digitale teller moeten krijgen. Bij de lancering van de digitale meter had de Vlaamse regering beloofd dat eigenaars nog 15 jaar konden rekenen op een virtuele terugdraaiende teller, één van de belangrijke elementen in het verdienmodel van zonnepanelen. Het wegvallen ervan kan de energiefactuur van een gemiddeld gezin enkele honderden euro's per jaar duurder maken.
 
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir reageerde snel op het arrest van het Grondwettelijk Hof en werkte een compensatieregeling uit. Die geldt voor eigenaars van zonnepanelen die financieel getroffen worden door het verdwijnen van de digitale terugdraaiende teller, op voorwaarde dat ze hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen.
 
De 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars van een pv-installatie met een digitale meter krijgen dit jaar nog een eenmalige compensatie die voor een gemiddeld project een rendement van 5% garandeert. De berekening zal gebeuren op basis van een gemiddeld project. Dat is vergelijkbaar met het nieuwe subsidiesysteem van de Vlaamse regering dat vanaf 1 januari 2021 geldt.
 
Tegelijk verdwijnen er kosten uit de energiefactuur zodat deze verder zal dalen, ook voor gezinnen die geen zonnepanelen hebben.
Er wordt rekening gehouden met alle steun die een installatie in het verleden reeds kreeg en het rendement waarvan de eigenaars al konden genieten in de periode met terugdraaiende teller. Dat wil zeggen dat gezinnen die in het verleden bijvoorbeeld konden rekenen op groenestroomcertificaten, alleen maar gecompenseerd worden als ze nog geen 5% rendement haalden. Er zal voor ieder installatiejaar berekend worden hoeveel de concrete ondersteuning in euro per kW geïnstalleerd vermogen zal bedragen.
 
De Vlaamse regering bekijkt ook de mogelijkheid om die eenmalige investeringssteun nog met 30% te verhogen als gezinnen ervoor kiezen om de komende twee jaar te investeren in een batterij of warmtepompboiler. In dat geval kunnen ze rekenen op een bijkomende premie bovenop de bestaande. Op die manier wil de regering de energietransitie een extra duw in de rug geven en overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen.
 
Ook de bijna 470.000 gezinnen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken en nog niet over een digitale teller, krijgen tussen nu en 2029 de mogelijkheid om te kiezen voor een compensatie. Dit aanbod krijgen ze eenmalig tijdens de normale uitrol van de digitale tellers.
 
De regering voorziet nog steeds dat tegen eind 2024 ongeveer 80% van de digitale meters geplaatst zijn. Tegen 1 juli 2029 moet die operatie in het hele Vlaamse Gewest afgerond zijn. Er wordt wel afgestapt van de voorgenomen versnelde uitrol van de digitale meter voor eigenaars van zonnepanelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die tegen eind 2022 allemaal zouden beschikken over een digitale meter. Zij worden nu echter meegenomen in de normale uitrol en zullen, gespreid over de periode 2021-2029, een digitale meter krijgen.
 
Gezinnen kunnen ook vrijwillig een digitale meter blijven aanvragen en dan de bijhorende compensatie ontvangen. Het prosumententarief is na de installatie van de digitale teller niet meer van toepassing voor deze gezinnen. Daarnaast krijgen ze ook de mogelijkheid om een terugleververgoeding te krijgen van hun energieleverancier voor de energie die ze te veel opwekken.
 
De kosten voor de terugdraaiende tellers werden via het oude systeem doorgerekend in de energiefactuur van alle elektriciteitsverbruikers. Het Grondwettelijk Hof vernietigt ook die regeling. “We gaan de compensatieregeling uitdrukkelijk niet in de energiefactuur verrekenen, maar via de algemene middelen en het Energiefonds. Dat zorgt ervoor dat we de energiefactuur ontlasten zodat deze de komende jaren verder kan dalen, ook voor de gezinnen die nog geen zonnepanelen hebben”, zegt minister Demir.
 
De steun voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter moet in alle gevallen aangevraagd te worden via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). De regelgeving en de website waarop de aanvraag dient te gebeuren worden nu uitgewerkt. Op de website van het VEKA kunnen mensen zich wel reeds inschrijven om op de hoogte gehouden te worden van de verdere stappen zodat zij weten vanaf wanneer ze de compensatie kunnen vragen: http://www.energiesparen.be/informeer-mij..
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Als het voetbalveld van Standaard Muide in 2023 wordt heraangelegd, zal de stad Gent eronder meteen ook een warmtenet aanleggen, het eerste onder het openbaar domein. De warmte gaat naar de huizen en sociale appartementen naast het veld. Als het[…]

25/11/2022 | Projecten
Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

IVBO investeert 27 miljoen euro in uitbreiding warmtenet

IVBO investeert 27 miljoen euro in uitbreiding warmtenet

Meer artikels