Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse regering tegen boetes bij vertraging bouwprojecten door isolatietekort

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse regering tegen boetes bij vertraging bouwprojecten door isolatietekort

De Vlaamse regering vraagt de Vlaamse besturen om bouwbedrijven niet te beboeten voor de vertraging van hun bouwprojecten omwille van het wereldwijde nijpende gebrek aan de meest gebruikte isolatiematerialen. De bouwsector hoopt dat privé-instanties dit voorbeeld volgen. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wijst erop dat nu eenmaal meestal eerst isolatie moet worden geplaatst vooraleer een aantal andere bouwwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Door het gebrek aan isolatiemateriaal hebben bedrijven al bouwvakkers met technische werkloosheid moeten sturen. Bovendien ontstaan discussies met opdrachtgevers wanneer ze hun werkzaamheden niet binnen de gestelde tijd kunnen voltooien, waarop dikwijls boetes staan, of als de kostprijs van de projecten stijgt door de isolatiekosten.

De bouwsector vreest dan ook voor faillissementen en ontslagen. Daarom werkt de Vlaamse regering volgens Het Nieuwsblad aan een rondzendbrief waarin ze haar eigen administraties en provincie- en gemeentebesturen vraagt om rekening te houden met deze problematiek en geen boetes te heffen als bouwwerkzaamheden niet tijdig klaar zijn. Dat meldde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) aan Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) overlegde hierover met de bouwsector, signaleert Het Nieuwsblad.

“We hebben het probleem aangekaart bij de minister-president, die bevoegd is voor overheidsopdrachten. Zijn kabinet en de kanselarij zullen een rondzendbrief sturen naar de lokale besturen en binnen de Vlaamse overheid om rekening te houden met dit tijdelijke probleem. Dit zal een oproep zijn om niet meteen over te gaan tot de activatie van boeteclausules en ook de mogelijkheid voorzien om de prijzen te herzien. De overgangsmaatregel i.v.m. het belastingvoordeel voor dakisolatie (http://www.tommelein.com/wacht-niet-langer-om-uw-dak-te-isoleren) geldt alleen voor werkzaamheden die vorig jaar al beslist werden en die dit jaar worden uitgevoerd. Ze geldt dus nog tot eind 2017”, meldt Stella Vansummeren, kabinetsmedewerker Communicatie bij het kabinet van minister Tommelein.

Ze stipt aan dat in Vlaanderen massaal pur wordt gebruikt voor de isolatie van platte daken en spouwmuurisolatie. Voor dakisolatie wordt zeker niet altijd gebruikgemaakt van pur. In een aantal gevallen zijn dan ook andere isolatiematerialen mogelijk. “Volgens de jongste gesprekken met isolatiefabrikanten in juni wordt verwacht dat de situatie zich na de zomer zal stabiliseren. We zien voorlopig dus geen reden om het belastingvoordeel te verlengen, maar zullen de situatie van nabij opvolgen”, besluit ze.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tekort aan grondstoffen laat zich steeds feller voelen

Tekort aan grondstoffen laat zich steeds feller voelen

Driekwart van de bouwbedrijven ervaart een tekort aan grondstoffen, meer dan acht op de tien firma’s stellen vertragingen vast bij leveringen en bijna iedereen kampt met de toenemende prijsstijgingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse[…]

04/08/2022 | Ondernemingen
Baksteenproducenten blikken terug op geslaagd jaar

Baksteenproducenten blikken terug op geslaagd jaar

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Vandersanden lanceert digitale afhaal- en leveringsmodule

Vandersanden lanceert digitale afhaal- en leveringsmodule

Meer artikels