Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse regering steunt energiescanbedrijven

Vlaamse regering steunt energiescanbedrijven

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir trekt bijna 700.000 € uit om 24 energiescanbedrijven uit de sociale economie een corona ondersteuning te geven. In normale omstandigheden voeren deze ‘energiesnoeiers’ ieder jaar twintigduizend gratis energiescans uit bij mensen uit kwetsbare groepen die daarbij tips krijgen voor energiebesparende maatregelen.
Omdat dit enkel mogelijk is via huisbezoeken, staan deze bedrijven al sinds het begin van de viruscrisis grotendeels op non-actief, waardoor ze zonder inkomsten vielen. Minister Demir schiet hen nu financieel te hulp.
 
“De energiescans zijn een essentieel onderdeel in de Vlaamse aanpak van energiearmoede. Om te vermijden dat de uitvoerders door de coronacrisis en het wegvallen van de inkomsten in hun voortbestaan worden bedreigd, zullen we hen in 2021 ondersteunen door tijdelijk hogere vergoedingen voor de uitgevoerde energiescans uit te betalen”, verklaart Demir.
 
De energiescan is een huisbezoek waarbij de energiesnoeiers de energetische situatie van de woning en het gedrag van de bewoners in kaart brengen. Zo komen ze te weten hoe ze energie kunnen besparen. De basisscan bestaat uit een screening van de energiefactuur en het potentieel voor energiebesparing in de woning, gevolgd door een uitleg over de verschillende bestaande premies en renteloze lening voor kwetsbare gezinnen.
 
De energiescanner installeert ook een gratis pakket met allerhande energiebesparend materiaal, zoals spaarlampen, een spaardouchekop en tochtstrips. Tijdens een mogelijk volgend bezoek focust een opvolgscan op verdere begeleiding bij energieproblemen, energiebesparende investeringen of een verandering van leverancier.
 
Omdat dit soort activiteiten geen essentieel karakter hebben, vielen deze bij de ministeriële coronabesluiten uit de boot. Sinds het uitbreken van de pandemie op 13 maart vorig jaar werden geen scans meer uitgevoerd.
 
Vanaf 2 juni konden een aantal scanbedrijven het werk weliswaar met mondjesmaat hervatten, maar door een nieuwe verscherping van de maatregelen op 30 oktober is van een complete heropstart nooit sprake geweest. Daarnaast ziet het ernaar uit dat de vraag bij het publiek nog een tijd gevoelig lager zal liggen.
 
De financiering van deze gratis energiescans gebeurt met Vlaamse middelen en is 100% resultaatsgebonden met een vaste vergoeding per scan. Omdat de sluiting er kwam uit overmacht kunnen de meeste medewerkers terugvallen op technische werkloosheid. Een aanzienlijk deel van de kosten blijft echter doorlopen.
 
“Zonder steunmaatregelen ondermijnt deze situatie de slagkracht en impact van de sector en komt de tewerkstelling mogelijk in het gedrang. Tegelijkertijd zal er in de post-Covid-periode net meer nood zijn aan maatregelen ter bestrijding van energiearmoede, onder meer via de energiescans”, aldus Demir.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie- en energiepremie samen in één loket

Renovatie- en energiepremie samen in één loket

De Vlaamse renovatiepremie en energiepremies worden geïntegreerd in éénn loket. Tot 30 juni moesten de renovatie- en energiepremies afzonderlijk worden aangevraagd. Vanaf 1 oktober kunnen deze premies tegelijk worden[…]

05/07/2022 | Renovatie
Warmte en koude uit vier natuurelementen

Warmte en koude uit vier natuurelementen

TINC wordt partner van Zelfstroom

TINC wordt partner van Zelfstroom

DEME werkt mee aan productiesite voor groene waterstof in Oman

DEME werkt mee aan productiesite voor groene waterstof in Oman

Meer artikels