Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse regering presenteert Zonnegids

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse regering presenteert Zonnegids

© toreppy - stock.adobe.com

Burgerparticipatie is één van de instrumenten om meer groene-energieprojecten te realiseren. Steeds meer mensen zijn bereid om in hun woonomgeving geld te investeren in windturbines, een warmtenet of zonnepanelen op het dak van een school, het sportcentrum of een winkel in de buurt.

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein willen met de Zonnegids collectieve investeringen in grote zonneprojecten beter bekend maken bij het publiek en op die manier eigenaars van grote daken en sympathisanten helpen en aansporen om samen zonnepanelen te leggen.

Het grootste deel van de zonnepanelen in Vlaanderen ligt op woningen. Ongeveer één op de zes woningen is ervan voorzien. Niet-woongebouwen hinken achterop, met ongeveer één installatie op zestig gebouwen. Die gebouwen hebben vaak een grote elektriciteitsvraag en bezitten bovendien een dak dat geschikt is voor een grote zonne-installatie.

Eigenaars van een groot dak hebben soms niet de middelen om te investeren in een zonne-installatie. Voor sommige buurtbewoners en potentiële investeerders lijkt het misschien te complex om een participatief zonneproject te starten. Met de Zonnegids (energiesparen.be/zonnegids) wil het VEA de samenwerking tussen dakeigenaars en sympathisanten aanmoedigen en de initiatiefnemers de weg wijzen.

De gids bevat een stappenplan, uitleg over groenestroomcertificaten, aanbevelingen voor een goed businessplan en tips om een installateur te kiezen. De gids gaat in op veelgehoorde bekommernissen en presenteert als inspiratiebron een aantal initiatieven van pioniers, die vandaag met hun zonneproject al meebouwen aan een duurzame toekomst. Net zoals het energielandschap in volle beweging is, zal de Zonnegids regelmatig worden aangevuld met nieuwe goede voorbeelden en nuttige informatie.

“De campagne ‘Overal zonnepanelen’ die we eind januari gelanceerd hebben, toont aan dat er nog heel wat grote pv-projecten mogelijk zijn. Het is goed dat het Vlaams Energieagentschap het initiatief neemt om belangrijke informatie en voorbeelden van pioniers op een overzichtelijke manier samen te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat de Zonnegids eigenaars van grote daken en sympathisanten kan helpen om samen zonnepanelen te leggen. Of je nu zelf zonnepanelen plaatst of bijvoorbeeld via een energiecoöperatie aan een groot project bijdraagt; het brengt altijd meer op dan geld op een spaarboekje te laten staan. Tegelijk investeren we samen in een toekomstgericht en hernieuwbaar Vlaanderen”, aldus minister Tommelein.

In Vlaanderen zijn een twintigtal energiecoöperaties actief waarbij al meer dan 75.000 Vlamingen als coöperant zijn aangesloten. Dat is ongeveer 10% meer dan in 2016. Ook crowdfunding wint aan populariteit. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) wil met het initiatief bijdragen tot een efficiënter energiegebruik en een energiesysteem dat steeds meer gebaseerd is op hernieuwbare energiebronnen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe taskforce Vlaamse waterstof economie

Nieuwe taskforce Vlaamse waterstof economie

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bundelt voor de Vlaamse waterstofvisie de krachten. Zopas is er voor het eerst overleg gepleegd met de nieuwe taskforce Vlaamse waterstofeconomie. Die werkgroep bestaat uit de[…]

07/07/2021 | groene energieWaterstof
Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Meer artikels