Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse regering maakt extra geld vrij

Gerelateerde onderwerpen :

Vlaamse regering maakt extra geld vrij

De Vlaamse regering zal volgend jaar meer geld dan afgesproken vrijmaken voor een aantal bijkomende investeringen. Dat is mogelijk omdat de 134 miljoen € die volgend jaar voorzien is voor de Antwerpse Oosterweelverbinding buiten de begroting wordt gehouden. Daardoor kan extra geld worden uitgegeven en blijft de begroting volgens minister-president Geert Bourgeois toch in evenwicht. Bouwunie reageert positief op de investeringsplannen van de Vlaamse regering.

Zo wordt 150 miljoen € uitgetrokken voor onder meer infrastructuur. 280 miljoen € gaat naar onderzoek en ontwikking, waarvan 75 miljoen € zal worden gebruikt voor de oprichting van een nieuw technologiefonds. Het Flanders Future Techfund moet garanderen dat het potentieel van de Vlaamse strategische onderzoekscentra optimaal wordt benut.

Er gaat ook extra geld naar scholenbouw, sociale huisvesting, onderzoek en ontwikkeling, het versneld verwijderen van asbest en het energiezuiniger maken van gebouwen. Er wordt tevens bijkomend geld voorzien voor huursubsidies en -premies en 15 miljoen € is bestemd voor een slooppremie. Daardoor kan vanaf volgend jaar iedereen die een huis sloopt en opnieuw opbouwt rekenen op een premie van 7.500 €. Wie een warmteboiler installeert, krijgt een premie van 400 €. Dat geld komt uit het Vlaams Klimaatfonds.

Elektrische bussen

De Lijn krijgt 14 miljoen €  extra om elektrische bussen te kopen. De Vlaamse vervoersmaatschappij wil 1.202 nieuwe groene bussen in gebruik hebben tegen 2024. Dankzij een budgetverhoging kunnen de komende twee jaren al 277 hybride bussen worden besteld, vanaf 2020 gevolgd door 925 volledig elektrische bussen. Tegen 2025 wil De Lijn alle Vlaamse stadskernen enkel nog bedienen met elektrische voertuigen.

Vervoersmaatschappij De Lijn wordt sinds het begin van de Vlaamse regeerperiode grondig hervormd. Er kwam een einde aan de ongebreidelde groei van de belastingdotatie en het bedrijf wordt klaargestoomd om in 2020 een vergelijking met de privésector te kunnen doorstaan.

“Onze interne hervormingen leveren resultaten op zodat we ons nu volop kunnen concentreren op de verdere verbetering van de dienstverlening. Er werd al geïnvesteerd in een uitbreiding van het aanbod op de drukste verbindingen, in extra reizigersinformatie, in de digitalisering van de vervoersbewijzen en in de overname en verdrievoudiging van het Blue Bike-systeem, zodat er deelfietsstations komen aan bushaltes”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Europa

Bouwunie reageert positief op de bijkomende investeringsplannen van de Vlaamse regering. De beroepsvereniging pleit al langer voor een uitbreiding van het verlaagde btw-tarief dat nu enkel in dertien Vlaamse steden geldt.

“De slooppremie van 7.500 € voor wie een woning afbreekt en een nieuwe bouwt op plaatsen waar geen 6% btw maar 21% btw geldt, is een goede maatregel om verkrotting tegen te gaan, de vernieuwbouw te stimuleren en het energieverbruik te laten dalen, in afwachting dat Europa toestemming geeft om het verlaagde btw-tarief van 6% te veralgemenen tot het ganse Belgische grondgebied, want dit zou uiteraard eenvoudiger en duidelijker zijn”, aldus Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Key West-project goed voor 524 appartementen aan kanaal Brussel

Key West-project goed voor 524 appartementen aan kanaal Brussel

De projectontwikkelaars BPI Real Estate en Immobel starten met de transformatie van het voormalige industrieel terrein in de Biestebroeckwijk aan het kanaal van Brussel. Key West wordt een gemengd project waar wonen, werken en vrije tijd[…]

26/02/2020 | BouwenImmo
Bouwsector verwacht sterkere groei en meer jobs

Bouwsector verwacht sterkere groei en meer jobs

“Bouwen voor mensen met een beperking zorgt voor een versnelling in het denken omtrent duurzaamheid”

“Bouwen voor mensen met een beperking zorgt voor een versnelling in het denken omtrent duurzaamheid”

Grote infrastructuuropdracht Spartacus voor Besix

Grote infrastructuuropdracht Spartacus voor Besix

Meer artikels