Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vlaamse premie voor thuisbatterijen

© ©tiero - stock.adobe.com

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een thuisbatterij kan energie uit zonnepanelen die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt.

Het besluit is nog maar pas goedgekeurd door de regering en moet nog voor advies naar de Raad van State. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht worden en kan aangevraagd worden bij het departement Omgeving.

“De slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie. Met een premie willen we eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen”, stelt Lydia Peeters.

Zonnepanelen

Stroom van zonnepanelen die niet meteen kan worden verbruikt, wordt op dit moment op het net gezet. Voor het gebruik van het net betalen zonnepaneleneigenaars een prosumententarief. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het best uitkomt. Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8.000 €. De premie zal 250 € per kilowattuur bedragen met een maximum van 3.200 € per aansluitingspunt of 35% van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020. 

“Batterijen maken de productie van groene stroom interessanter, maar vandaag ligt de prijs nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie geven we een extra duwtje in de rug”, meent de Vlaamse minister van Energie.

Digitale meter

Om een batterij goed te kunnen benutten is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net afzonderlijk registreert, een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter start op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een thuisbatterijpremie vraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.  

“Door een batterij slim aan te sturen en pas te laden als er een overproductie is, wordt zij een belangrijke schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en het distributienet. De batterij kan het distributienet ontlasten als er een piekproductie is, maar ze kan net zo goed stroom aan het net leveren als de energievraag groot is”, zegt Lydia Peeters.

Voorwaarden

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van  zoutwatertechnologie. Een loodbatterij komt niet in aanmerking voor deze premie. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkende installateur. 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Windparken in Noordzee leveren stroom voor bijna 2 miljoen gezinnen

Windparken in Noordzee leveren stroom voor bijna 2 miljoen gezinnen

Het voorbije jaar produceerden de 399 windturbines, verdeeld over negen zones in de Belgische Noordzee, ongeveer 6,77 TWh. Dit komt overeen met de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van bijna 2 miljoen gezinnen, of 8% van de totale[…]

10/01/2022 | Milieuwindmolen
Vlaanderen plant ultrasnelladers langs 49 grote verkeersassen

Vlaanderen plant ultrasnelladers langs 49 grote verkeersassen

Evergem zet in op zonnepanelen

Evergem zet in op zonnepanelen

Daikin schoolt hvac-installateurs om tot warmtepompinstallateurs

Daikin schoolt hvac-installateurs om tot warmtepompinstallateurs

Meer artikels