Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Gerelateerde onderwerpen :

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

© Studio Bernaerts

Tijdens een veiling in veilinghuis Bernaerts kochten het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het KMSKA een reeks originele plannen en correspondenties van de hand van Frans Van Dijk en Jean-Jacques Winders, de architecten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA). De twee instellingen deden dat in opdracht van de Vlaamse overheid. De aankoop kadert in het Topstukkendecreet, waarmee Vlaanderen roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang wil beschermen. De twaalf loten komen uit een privé-archief, de nalatenschap van Frans Van Dijk, die samen met Jean-Jacques Winders het gebouw vanaf 1883 heeft ontworpen. De stukken omvatten onder meer de eerste ontwerpplannen en de correspondentie tussen het Antwerpse stadsbestuur als toenmalige opdrachtgever en de architecten. 

“De cultuurhistorische en erfgoedwaarde is niet alleen uitzonderlijk, maar ook veelzijdig. Een goed gestoffeerd privé-archief van een Vlaamse architect uit de negenntiende eeuw is zeer zeldzaam. Het is hoogst uitzonderlijk dat de combinatie van de correspondentie tussen architect en opdrachtgever, met presentatieplannen en inclusief de documenten van zowel de aannemer als onderaannemers in eenzelfde archief worden aangetroffen. Bovendien zijn zowel de plannen als de correspondentie in zeer goede staat”, zegt Stefaan Grieten, collectiebeheerder bij het Vlaams Architectuurinstituut.
 
Van Dijk en Winders waren als samenwerkende ontwerpers van het KMSKA verantwoordelijk voor één van de markantste architectuurcreaties van België in de negentiende eeuw, dat tot ver buiten de landsgrenzen werd erkend. Het museum is vandaag nog steeds beeldbepalend voor de Antwerpse Zuid-wijk. Het Vlaams Architectuurinstituut benadrukt dat deze archiefstukken in die mate waardevol zijn dat ze in aanmerking komen voor de status van topstuk.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

In Kortrijk beginnen projectontwikkelaar CAAAP en aannemer Artes Depret met de sloopwerken aan de Havenkaai. Samen met hogeschool Howest ontwikkelt CAAAP hier Kaai City, een nieuwe buurt waar wonen, ondernemen en onderwijs samengaan. Het wordt[…]

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Meer artikels