Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse overheid bespaart energie in eigen gebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse overheid bespaart energie in eigen gebouwen

De Vlaamse regering voorziet 3,3 miljoen € voor energiebesparende projecten binnen de eigen overheidsdiensten. Die kunnen via het Vlaams Energiebedrijf projecten indienen in het kader van het Actieplan Energie-Efficiëntie.
Vorige zomer werd al een eerste schrijf van 0,7 miljoen € vrijgemaakt, wat het totale bedrag voor energiebesparende projecten binnen de Vlaamse overheid op 4 miljoen € brengt. In totaal gaat het over vijftig projecten, die samen een geschatte CO2-besparing van 5.716 ton zullen opleveren.
 
“De overheid moet het goede voorbeeld geven voor de klimaatdoelstellingen. Ook in 2021 doen we voort met het Actieplan Energie-Efficiëntie. Dat plan gaat al enkele jaren mee. Nieuw is dat toekenning in verschillende rondes gebeurt. Publieke diensten die al een projectvoorstel hebben klaarliggen, moeten zo dus minder lang wachten en kunnen direct tot actie overgaan”, zegt Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir.
 
De toegekende projecten van deze oproep ondersteunen voornamelijk de overschakeling naar ledverlichting en verschillende isolatieprojecten. De totale investeringswaarde ligt op 4.848.160 €, de projecten worden dus voor 83% gefinancierd door het Actieplan.
Bij realisatie zullen de renovatieprojecten 4,39 GWh primaire energiebesparing per jaar opleveren. Ter vergelijking: dat komt overeen met het primaire energieverbruik van 137 gezinnen. De bijhorende CO2-besparing is het equivalent dat 473 hectare bos op een jaar kan opnemen.
 
Frederik Hindryckx, de CEO van het Vlaams Energiebedrijf en tevens de trekker van het Actieplan, merkt op dat in 2020 meer projecten werden ingediend dan het jaar ervoor. Hij rekent erop dat ie trend zich dit jaar voortzet.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend. Vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand dat vóór 2001 werd gebouwd, een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Volgens OVAM zouden in[…]

28/04/2022 | AsbestVlaamse Regering
Informatie bij overstromingen of droogte

Informatie bij overstromingen of droogte

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Meer artikels