Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

De Vlaamse ondernemingen verwachten de komende maanden nog aanzienlijke prijsstijgingen. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. De combinatie van toenemende leveringsproblemen en spectaculair stijgende kosten voor energie, grondstoffen en lonen duwt onze economie zwaar in de remmen.

De kans op een recessie in de nabije toekomst wordt daardoor zeer reëel. Een recessie betekent dat de economische groei daalt en lager is dan gemiddeld. In de praktijk wordt meestal van een recessie gesproken als de groei van het bruto nationaal product gedurende twee of meer opeenvolgende kwartalen negatief is.

“Deze crisis zal een grote impact hebben op de economie. Bovendien is de coronacrisis nog niet volledig verteerd. We lopen het risico om in een recessie te belanden. We roepen de federale sociale partners en de regering op om rond de tafel te gaan zitten. Er moeten nu maatregelen genomen  worden om de loonstijgingen af te remmen en de inflatiespiraal in te perken”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Verstoorde toeleveringen

Een nieuwe enquête die Voka zopas uitvoerde bij 600 Vlaamse ondernemingen, leert dat 86% van de bedrijven meldt dat hun toeleveringen verstoord zijn. De inputkosten liggen vandaag 41% hoger dan zes maanden geleden. Bedrijven verwachten nog een stijging van de inputkosten met 33% in de komende maanden.

Daardoor denken de ondernemingen dat hun verkoopprijzen in de komende maanden met nog gemiddeld 10% zullen stijgen. Het voorbije half jaar zijn de verkoopprijzen al met gemiddeld 12,5% omhoog gegaan.

Negatieve impact

De combinatie van toeleveringsproblemen en gestegen kosten zorgt voor een duidelijke negatieve impact op de activiteiten van Vlaamse ondernemingen. Voor heel 2022 rekenen bedrijven op een gemiddelde impact van -8%.

Bedrijven laten weten dat de investeringsplannen voor de komende twee jaar naar beneden worden bijgesteld met gemiddeld 9%. Eén op de zes ondernemingen gaat ook de rem staan inzake nieuwe aanwervingen. Samen met de internationale recessiesignalen impliceert dit dat ook voor onze economie een nakende recessie een realistisch scenario is.

Voka verwacht op dit ogenblik een milde recessie, zowel qua duur als qua amplitude. Uiteraard zal alles afhangen van het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne en vooral van de impact daarvan op de grondstoffen- en energiemarkten. Bij een echte verstoring van de aanvoer van Russisch gas en olie, zal de economische impact wel veel zwaarder uitvallen.

Loonkosten

Voka wijst ook op de onhoudbare loonkosten. De automatische indexering van onze lonen aan de index zadelt bedrijven op met een belangrijke structurele concurrentiehandicap. De loonkosten in België gaan ongezien snel de hoogte in: de uurloonkost stijgt met meer dan 10% op twee jaar tijd, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De loonkosten voor de ondernemingen nemen met maar liefst 20 miljard € toe.

“Als we gewoon toekijken hoe onze loonkostenhandicap ontspoort, dan zullen de gevolgen groot zijn. Bedrijven gaan in de problemen komen en dat dreigt gevolgen te hebben voor onze export, investeringen en bijgevolg ook onze werkgelegenheid. Een fundamenteel debat over onze spectaculair oplopende loonkosten dringt zich meer dan ooit op. Een aanpassing van het indexmechanisme en een indexsprong mogen daarbij geen taboe zijn”, besluit Hans Maertens.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels