Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse kredietbemiddeling voor ondernemers

De Nationale Bank van België publiceerde recent een studie met de titel 'Crisisgevoeligheid van de kmo-financiering in België'. De meeste kleine ondernemingen zijn voor de financiering van hun investeringen en activiteiten verregaand afhankelijk van bankkrediet, veel meer dan de grote ondernemingen die makkelijker een beroep kunnen doen op andere instrumenten van de kapitaalmarkt. Dit verklaart waarom tijdens de jongste crisisjaren de vraag naar bankkrediet minder afnam bij kleine dan bij grote ondernemingen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kleine ondernemingen zich in een zwakke positie bevinden en aan steeds strengere voorwaarden moeten voldoen. Bij kredietverlening wordt vooral gekeken naar de waarde van het project, de kwaliteit van de ondernemer, de terugbetalingscapaciteit en het risicoprofiel. De kleine ondernemer heeft vaak niet de expertise om deze informatie correct te brengen. De bankier heeft wellicht ook niet altijd zin om actief mee te denken.

Wat in elk geval vaststaat, en dat aspect wordt door de Nationale Bank niet belicht, is dat kleine ondernemingen het moeilijk hebben met communicatie en onderhandelingen. Het belang hiervan wordt onderschat. De Vlaamse Kredietbemiddeling, een onderdeel van het Agentschap Innoveren & Ondernemen, steunt op een rijke ervaring met het optimaliseren van het proces van kredietverlening.

Dit met eigenlijk één taak: het vinden van een (soepele) oplossing voor de ondernemer met kredietproblemen. De dienst kampt wel met één grote handicap: veel ondernemers weten niet dat die bemiddelaar bestaat. Informatie: www.vlaamsekredietbemiddelaar.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen