Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse huizenjagers krijgen half zoveel voor hun geld als kopers in Wallonië

Gerelateerde onderwerpen :

Vlaamse huizenjagers krijgen half zoveel voor hun geld als kopers in Wallonië

Het verschil tussen een huis kopen in Vlaanderen, in Wallonië of in Brussel is groter dan ooit. Wie in Vlaanderen een woning koopt, krijgt vandaag slechts half zoveel waar voor zijn geld als kopers die in Wallonië op huizenjacht gaan en hetzelfde bedrag besteden. Vooral wat de grond als wat de bewoonbare oppervlakte betreft, is de kloof gigantisch. Dat concludeert de residentiële vastgoedspeler Century 21 Benelux uit een analyse van het vastgoed in de grootste tien regio’s van ons land.

België blijft de vastgoedrecords aan elkaar rijgen. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal vastgoedtransacties in de eerste negen maanden met 1%. Ook de gemiddelde vastgoedprijs van een woning nam toe in vergelijking met vorig jaar: in Vlaanderen was er sprake van een prijsstijging van ongeveer 2,4%, in Brussel ging het om 1,7%, en in Wallonië om 0,3%. Volgens de officiële cijfers bedraagt de gemiddelde woningprijs in ons land vandaag  243.344 €.

Century 21 Benelux onderzocht wat je voor dat bedrag tussen 230.000 en 250.000 € nog kan kopen in de grootste tien steden van België. De meest opmerkelijke conclusie is dat het verschil in kwaliteit tussen panden van dezelfde prijsklasse in Vlaanderen en Wallonië niet bijzonder groot is. Maar het verschil inzake oppervlakte is daarentegen wel beduidend groter, zowel die van de woning als die van de grond.

Brussel

“Brussel is en blijft een markt op zich, die nog bijzonder competitief is in vergelijking met andere Europese hoofdsteden. Hier kan je voor 240.000 € een grote eengezinswoning met drie kamers kopen, maar dan is er nog werk aan en moet ze meestal nog volledig gerenoveerd worden. Gemiddeld zal je voor dit bedrag in Brussel eerder een vrij kwalitatief appartement vinden van rond de 100 m². Het hangt er wel vanaf in welke wijk je zoekt. In Anderlecht krijg je voor hetzelfde geld vaak een stuk meer dan in Ukkel, waar de prijzen historisch al hoger liggen”, stelt Isabelle Vermeir, ceo van Century 21 Benelux.

Vlaanderen

In Mechelen, Antwerpen en Gent kan je voor pakweg 240.000 € een halfopen woning of een rijwoning kopen, met twee tot drie slaapkamers. Maar anders dan in het drukbevolkte Brussel ligt het verschil in de totale grondoppervlakte van een huis.

“Voor 245.000 € mag je in de buurt rond Antwerpen, Mechelen of Gent rekenen op een woning met zo’n 5 are grond. De bewoonbare oppervlakte varieert er dikwijls van 100 tot 130 m². De woningen zijn meestal instapklaar, maar op termijn dienen ze toch gerenoveerd te worden”, zegt Isabelle Vermeir.

In Vlaams-Brabant, meer bepaald in Leuven, kan je voor 240.000 € een degelijke starterswoning kopen. Maar dit zijn geen al te grote woningen en het comfort is ook niet van de bovenste plank. Meestal dient de starterswoning nog te worden gerenoveerd. Dat is echter niet abnormaal voor het centrum van Leuven, gezien de woningprijzen in deze stad steeds grotere proporties aannemen en tot de duurste van Vlaanderen behoren.

In de uithoek van Vlaanderen krijg je voor het gemiddelde bedrag echter wel al een stuk meer. In de Westhoek is het bijvoorbeeld mogelijk om voor de gemiddelde prijs van 243.000 € een gerenoveerde woning te vinden, met doorgaans drie tot zelfs vier slaapkamers. En ook de grondoppervlakte zal vaak ruim boven de 5 are liggen.

Wallonië

Meest opmerkelijk is het verschil in vastgoed tussen Wallonië en Vlaanderen. Voor hetzelfde geld krijg je in Wallonië meer bewoonbare oppervlakte en grond.  “In de buurt van Luik vind je goed uitgeruste huizen tussen 235.000 € en 245.000  €. Woningen van deze prijscategorie beschikken meestal over een ruime tuin en hebben minstens drie slaapkamers. De gemiddelde oppervlakte ligt doorgaans een stuk hoger dan in Vlaanderen, tussen 125 en de 160 m² bewoonbare oppervlakte”, aldus Vermeir.

In Bergen (Henegouwen) is het verschil met Vlaanderen nog opvallender: voor 239.000 € koop je er een villa op een terrein van 23 are, soms zelfs met twee garages en meestal inclusief een adembenemend uitzicht. Hetzelfde verhaal in Namen: de bewoonbare oppervlakte die je krijgt voor een woning tussen 230.000 € en 250.000 € varieert tussen 140  en 170  m². De totale grondoppervlakte van dit soort woningen ligt al vlug rond de 9 are of meer. In Charleroi krijg je voor ongeveer dezelfde waarde een huis met een woonoppervlakte boven de 200 m², vijf slaapkamers, een grond van minstens 11 are en twee garages.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele lanceert samen met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een nieuwe oproep naar de private sector, om de bouw van sociale woningen aan te moedigen. Deze constructieve benadering van[…]

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

Studie over waardering vastgoed per stad of gemeente

Studie over waardering vastgoed per stad of gemeente

Meer artikels