Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse dronecluster EUKA gelanceerd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaamse dronecluster EUKA gelanceerd

Ook in de bouwsector zijn drones de toekomst, zeggen Tom Willemen en Vlaams minister Philippe Muyters.

Tom Willemen, de ceo van Willemen Groep, en Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters stelden zopas de dronecluster EUKA voor aan het publiek. Deze vzw werd recent door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen erkend als Innovatief Bedrijfsnetwerk en wil de drone-industrie in Vlaanderen op de (wereld)kaart zetten. Tom Willemen wordt de eerste stuurgroepvoorzitter van EUKA.

Als locatie voor de lancering van EUKA werd gekozen voor de bouwwerf R4 in Rieme (Ertvelde). Hier worden nu al drones ingezet om bij grondverzet alle bewegingen op te volgen en in kaart te brengen. Ook de hoeveelheden grond worden sneller en accurater gemeten dan via de klassieke meettechnieken. Tijdens de voorstelling nam de minister met een drone foto’s van de heraanleg van de R4 in Rieme-Ertvelde.

“Bij Willemen Groep bouwen we permanent aan de toekomst en daarom neem ik een trekkersrol op in de dronecluster EUKA. Dit initiatief past helemaal in de visie van ons bedrijf. We moeten de ambitie hebben om dronegebruikers en -aanbieders samen te brengen, hen te laten samenwerken, ervaringen te laten delen en hen te laten streven naar een voortdurend verbeteringsproces. EUKA is daarvoor het ideale platform, dat alleen maar kan slagen als alle betrokkenen, onder wie ikzelf, hun rol vol enthousiasme opnemen. De wereld van drone-toepassingen is slechts begrensd door onze verbeelding. Ook in de bouwsector zijn drones de toekomst. Ze kunnen helpen met inspecties en logistieke uitdagingen en er wellicht op termijn toe bijdragen om efficiënter om te gaan met de inzet van mensen”, verklaart Tom Willemen.

“Drones zullen de economie de volgende jaren steeds meer domineren, niet alleen in de bouwsector maar in alle sectoren. Wij zetten met EUKA in op verschillende community’s, waarin we alle betrokkenen van die community willen samenbrengen.

Momenteel gaat het alvast om bewaking, bouw, landbouw, logistiek, opleiding, overheid, technologie en vrije tijd. Deze lijst zal in de toekomst wellicht nog groeien”, zegt Mark Vanlook, clustermanager van EUKA.

Evenementen

“Dit jaar zijn reeds enkele grote netwerk-evenementen gepland. Op 4 mei organiseren we een groot evenement voor de Vlaamse bouwsector op DronePort in Sint-Truiden. Op 15 juni zijn we te gast in Mechelen voor de Internet of Things Convention waarbij we een Drone Village integreren in een breder geheel. Ten slotte organiseren we van 20 tot en met 22 juni de allereerste Europese Drone Hero-wedstrijd, waarbij we innovatieve en creatieve drone-ondernemers in de kijker zullen zetten. Die zal plaatsvinden tijdens de Commercial UAV Expo Europe, een internationale dronebeurs in Brussel”, laat Mark Vanlook weten.

“Het is fantastisch dat EUKA ‘bottom-up’ gegroeid is. Ik verwacht dat het als innovatief bedrijfsnetwerk een dynamiek op gang kan brengen in de drone-industrie via samenwerkingsverbanden tussen de ondernemingen en alle betrokkenen, maar ook verder durft kijken en samenwerken met andere sectoren en clusters. Drones vormen een nieuwe, opkomende industrie. Het is nu aan EUKA om zich te professionaliseren en de hype te verzilveren. Er zijn nog heel wat uitdagingen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze manier van werken voor enorme hefbomen zal zorgen”, besluit minister Muyters.

Op de website kunnen o.a. drone-bedrijven en drone-eindgebruikers mekaar al vinden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Traxxeo: Betere beheersing van projecten: de rol van digitale technologie

Publireportage

Traxxeo: Betere beheersing van projecten: de rol van digitale technologie

In bouw-, facility management-, onderhouds- of servicebedrijven zijn personeel en materieel mobiel. Om de productiviteit te volgen of kosten te beheersen, is een grote rol weggelegd voor digitale technologie. Door gespecialiseerde digitale[…]

26/04/2021 | Digitaal
Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Vastgoedexperts maken zich nog geen zorgen

Vastgoedexperts maken zich nog geen zorgen

Meer artikels